Как да общуваме с фанатици

30.03.2016, 09:30

Как да реагирате, когато ви кажат: "ИМА СПАСЕНИЕ!"

   
 
Как да общуваме с фанатици

Доброволното общуване с фанатици говори за нездраво мислене и определени ментални проблеми. Но животът е неприятен и току-виж началникът се е оказал неистов сектант, таксиджията - нацист, а домашният лекар - заклет веган. Ето какво да правим, ако общуването е неизбежно - помага ни психиатърът Алексей Паршин.

СЛУЧАЕН ФАНАТИК

1. Внимателно слушайте, не се съгласявайте с нищичко и не противоречете. Поклащайте глава, за да имате вид, че разбирате неговите емоции.

2. Запознайте се с него. Не знаете дали този фанатик е миролюбив или просто обича да си поговори с този, който ще го събират с шпатула от стената. Ако се запознаете, вие преставате да бъдете страничен обект. Психологически това усложнява нападението.

3. Незабелязано наберете случаен номер и симулирайте важен разговор - извинете се учтиво. Фанатикът бързо ще изгуби интерес към вас.

1675723

ФАНАТИК НАЧАЛНИК

1. Не се превръщайте в ученик. Човекът по природа живее на групи и е склонен да възприема йерархията, така началникът създава неосъзнато доверие - дори да ви кара да освещавате свещи, облечени в черни сутиени. Представете си вашия разговор отстрани (като страничен наблюдател) и доверието ще пропадне.

2. Задавайте уточняващи въпроси. Това е "методът на Сократ" - с въпроси да забиете опонента в еднопосочна улица. Например, ако искат да ви убедят да постъпите в църква, която възхвалява чудото на непорочното зачатие, попитайте: "Ако Исус е роден с непорочно зачатие, защо не е жена? Нали хромозомите са само от Дева Мария?". Ако фанатикът не намери отговор, ще ви остави намира.

1675722

ФАНАТИК РОДНИНА (ПРИЯТЕЛ)

1. Ако някой от близкия ви кръг се е запалил по теориите на конспирациите, просто избягвайте да говорите с него за това. Така ще съхраните нормални отношения.

2. Колко от бабите, които защитават комунизма, са чели Маркс или са наистина запознати с репресиите?! Често фанатиците почитат една идея без изобщо да я познават в корен. Разколебайте ги с няколко факта и ги оставете да се мъчат, докато вие си вършите нещата.

   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ