Как да не почервеняваш от алкохола!

02.01.2018, 09:00

Полезно!

   
 
Как да не почервеняваш от алкохола!

Статията ще ти е полезна, ако си от тези хора, които лесно почервеняват дори от неголеми дози алкохол. Та, ако не искаш камбатаи бузите да се зачервяват – чети.

В черния дроб алкохолът първо се превръща в токсичното вещество – ацеталдехид, чрез действието на ензимните алкохоли дехидрогеназа. След това ацеталдехидът, за щастие, с помощта на друг ензим – алдехид дехидрогеназата, се превръща в безвредна оцетна киселина.

Уви, не всички от своя страна имат способността да произвеждат алдехид дехидрогеназа в големи количества. Тези, които могат никога нямат голям махмурлук, а китайците, корейците и японците лягат на умирачка дори от малки количества алкохол.

Според учените хората, които не могат да пият наследяват от бащата и майката едно мутантно копие на гена, който кодира ензима, поради което черният дроб произвежда нефункционална версия на алдехид дехидрогеназата.

Носителите на дефектния ген притърпяват махмурлук веднага след като изпият чаша алкохол, а не на сутринта. Този ефект има положителни последици: в Азия хората пият много по-малко и по-рядко умират от заболявания, свързани с алкохола.

Има лекарства, които могат да намалят зачервяването на лицето, често се наричат антихистамини. Имай предвид, че да се противодейства на нарастващия прилив на кръв в лицето след първата чаша не всички антихистамини са подходящи.

Препаратите блокират H2-хистаминните рецептори на клетките на стомашната лигавица, които задействат освобождаването на киселина в стомаха. Те имат малко странични ефекти и са относително безопасни.

И все пак нашият съвет – алкохола не е за всеки. Ако не можеш да пиеш – недей.

   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ