Как всъщност е звучала "Илиада"?

12.06.2017, 11:15

Не си си представял подобно нещо

   
 
Как всъщност е звучала "Илиада"?

Едни интересни учен и от Австрия се опитаха да пресъздадът оригиналното звучене на музиката и текста на старогръцки език на една от най-великите книги на човечеството – "Илида".

Малко история:

Илиада е епическа поема в 15 703 хекзаметри, приписвана на Омир. За основа при написването ѝ са послужили многобройни древногръцки предания за подвизите на древни герои.

Действието се разиграва под стените на обсадения град по време на десетата година от Троянската война. То обхваща 50 дни от последната 10 година, като започва със свадата между Ахил, цар на гърците мирмидонци, и Агамемнон, цар на Микена. Разказът завършва с погребението на загиналия Хектор, син на троянския цар Приам и брат на Парис. Илиада е и първият запазен извор, в който се споменават траките – описанието на тракийския цар Рез. 

Първият превод на български е направен от Григор Пърличев през 1871 г. по покана от Цариградското списание "Читалище", където са и публикувани части от него. Преводът, който е свободен, предизвиква спор във възрожденския периодичен печат. Докато Марко Балабанов, редактор на "Читалище", пише, че трудът на Пърличев е "книжовно дело, което ще направи епоха в народната ни книжевност", Нешо Бончев излиза малко по-късно същата година с унищожителна критика основана върху първата част на превода. Сред по-късните български литературни критици също няма единодушие относно достойнствата на Пърличевия превод.

Първи пълен превод на "Илиада" прави Николай Вранчев в издаваната от него библиотека "Ралица".

По същество:

Да се възстанови древното звучене на самото произведеиет се случва чак през XIX век, когато историкът Георг Данек от Виенския университет и Щефан Хегел пт Австрийкия университет се заемат да направят възможно най-чистото възпроизводство на текста и музиката.

Имай предвид, че това все пак е най-доброто възпроизводство, но не и най-точното. Илиада се е пеела и предавала 8 века преди нашата ера, а преди да бъде записана това се е случвало от уста на уста.

   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ