Как Фидел Кастро издържа на 50 години опити да бъде убит

28.11.2016, 10:30

Няма човек в историята, срещу когото да са органицирани повече атентати

   
 
Как Фидел Кастро издържа на 50 години опити да бъде убит

Бившият президент и символ на революцията в Куба Фидел Кастро почина в петък на 90-годишна възраст. Отиде си от естествена смърт, което, с оглед на многократните опити за убийството му, си е цяло постижение. Няма друг човек, срещу когото да са организирани повече атентати - според документалния филм на BBC (който може да видите долу) те са 638.

Комунистическият лидер управлява Куба еднолично в периода от 1959 г. до 2008 г. постоянно опълчвайки се на правителството на САЩ, а мерникът на ЦРУ е бил върху него през цялото време. От експлоадиращи цигари и украси, до отровна писалка и пускане на мафията срещу него, само през 60-те години американското разузнаване прави стотици опити да се отърве от Кастро. "Ако оцеляването беше олимпийски спорт, със сигурност щях да съм златен медалист.", е един от най-известните негови цитати по темата.

1813179

Но не само късметът, ами и неговите хладнокръвие и харизма имат голяма роля за това. Доказателство е един от най-подлите планове за убийството му, при който от ЦРУ са натоварили бившата му любовница Марита Лоренц (на снимката) със задачата да го отрови. Те са ѝ казали, че преживеният от нея спонтанен аборт няколко години по-рано всъщност е бил оркестриран от Кастро. Той обаче разбрал каква е нейната цел и ѝ връчил пистолет казвайки ѝ да го застреля. Поставена в такава ситуация, тя не успява да дръпне спусъка.

Освен такива за убийството му, срещу Кастро са били организирани и много покушения, целящи да го засрамят. Например при визитата му в Ню Йорк през 1960 г., когато е трябвало да говори пред ООН. Първоначално от ЦРУ са опитали да сложат химическа отрова в ботушите на Кастро, която да накара брадата и косата му да окапят. Когато този план се проваля, те пробват да му пробутат кутия с пури, напоени в ЛСД, така че да се дрогира и да не знае какво говори. И това не сработва. 

1813180

ЦРУ направо става за срам с неуспешните си атентати срещу Кастро, като в отчаянието си агенцията влиза в контакт с кубинската мафия, която се съгласява да елеминира президента. Този опит обаче не просто се проваля, ами мафиотите са принудени да бягат в САЩ, след като Кастро започва гонения и прекратява всичките им работещи бизнеси в Куба. 

През 1962 г. пък американският адвокат Джеймс Донован (същият от филма "Bridge of Spies") е изпратен да преговаря за размяната на военнопленници, но всъщност е имал тайната мисия да задвижи операция за заразяване на плувния костюм на Кастро с отовни бактерии. След срещата с кубинския лидер обаче Донован решава да не изпълни мисията и да наблегне на дипломацията, което в крайна сметка води до освобождаването на над 9 хил. американци.

1813181

При този начин на живот Кастро решава, че няма нужда да се убива и сам, и през 1985 г. спира да пуши цигари и пури, а също така минава на вегетарианска диета и здравословен начин на живот. Вероятно това още повече допринася за дълголетието му. 

В крайна сметка, независимо дали е бил приятел или враг, вдъхновение или тиранин, Фидел Кастро оставя значителен отпечатък върху световната история и ще бъде помнен винаги. 

 

   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ