Историческите факти, които са лъжа

31.10.2014, 09:30

Измама! Всичко е измама!

   
 
Историческите факти, които са лъжа

Казвали са ви да не вярвате на всичко, което ви се поднесе и което прочетете, нали? Е, крайно време е да се вслушате в този съвет, защото с всеки изминал ден той става все по-ценен и верен. Информацията, която ни се предоставя, често е грешна, преувеличена и ни внушава неща, които просто не са верни. Вижте няколко такива "факти", които обаче са далеч от понятието "истина".

Христофор Колумб открива, че земята е кръгла

1424698

Пълни глупости. Схващането, че Земята е кръгла, а не плоска датира още от 600 г. пр. Хр. В годините, в които Колумб се моли на испанските кралски особи да финансират пътуването му, идеята, че Земята е плоска е супер отживелица. Истината е, че испанците са се дърпали за парите, защото са знаели, че Христофор Колумб е подценил мащабите на пътуването си и съответно ще са му нужни повече пари, за да осъществи приключението, което е замислил. Въпросният лъжлив исторически факт води началото си от произведението "Легендата на Слийпи Холоу" на Уошингтън Ървинг.

Алберт Айнщайн е зле по математика

1424694

Как е възможно един математически гений да е зле по математика? Късмет? Зубрене? Каквото и да са ви говорили, математиката си е математика и Айнщайн е бил много добър в тази област. Тази лъжа започва да се разпространява след излизането на статията "Най-великият жив математик е имал проблеми в математиката" в изданието "Ripley's Believe It Or Not!". За съжаление този "факт" си е чиста измислица. Дори самият Айнщайн се чуди на въпросната публикация.

Как Нютон стига до Теорията за гравитацията

1424696

Всичко, което знаете, е грешно. Приемете го. Историята с ябълката и прочутото откритие е разказана от Джон Кондюи близо 60 години след откритието на Нютон.

Свети Патрик не е ирландец

1424697

Неписан факт е, че Свети Патрик е ирландец. Според популярната история покровителят на Ирландия е бил похитен и поробен в страната около 400 г. сл. н. е. Патрик успява да избяга, става свещеник, но получава видение и се връща в Ирландия, за да покръсти ирландците.

Нови проучвания по темата обаче показват, че Патрик всъщност бяга от Англия в Ирландия, за да избегне съдбата си на събирач на данъци. Според същите скорошни открития той дори продава семейството си в робство, за да има пари за живеене. Освен това е британец, а не ирландец, което със сигурност е доста болезнено за всички вярващи в него.

Александър Бел е изобретил телефона

1424695

Първият телефон всъщност е изобретен 15 години преди Александър Греъм Бел да използва подобно устройство, за да се обади на секретарката си г-ца Уотсън. Немският изобретател Филип Райс показва своето устройство "Райс Телефон" през 1861 г. Чрез него много добре се предават музикални тонове, но не така стоят нещата с човешкия глас, който се чува твърде тихо. Александър Бел прави някои подобрения, за да може устройството да бъде още по-полезно и така обира всички позитиви.

Чарлз Дарвин е автор на Теорията на еволюцията

1424699

Първите модерни теории за еволюцията се появяват през 1745 г. и са дело на френския философ и математик Пиер Луи Мопертиу. Освен него, френският учен Жан-Баптист Ламарк, дядото на Дарвин - Ерасмус Дарвин и англичанинът Алфред Уолъс също са работили над теории за еволюцията...

   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ