Истинската история за Чапаев, Петка и Анушка–Картечарката

Кои са героите от любимите ни вицове?

   
 
Истинската история за Чапаев, Петка и Анушка–Картечарката

През 1934 годинa съветският диктатор Йосиф Сталин поръчва създаването на пропаганден филм, който да обезсмърти изкуствено митологизираната личност на червения командир и герой от Гражданската война – Василий Иванович Чапаев... Но кой е бил в действителност този човек и кои са неговите, прославени от вицовете, спътници - Петка и Анка-Картечарката?

1559114

Образът на Анка-Картечарката (1934 година) се изпълнява от актрисата Варвара Мясникова. В действителност Анка е измислен персонаж, вмъкнат във филма по указание на Сталин, за да се пропагандира комунистическата идея за еманципация на жените в СССР.
Прототип на Анка е санитарката Мария Андреевна, която никога през живота си не е стреляла с картечница. Но, за да се спаси от плен, стреля по войници и офицери.
1559111
Петка също е измислен персонаж. В действителност Пьотр Пустота, прототипът на Петка, е кадрови офицер и колега на Чапаев.
Лично вождът на световния пролетариат се разпорежда във филма на режисьорите братя Василеви (1934 година) да бъде вмъкната сюжетната линия на една измислена любовна история между семейния Петка и Анка Картечарката. Вдовицата на Пьотр Пустота години наред пише жалби до Сталин опозоряващата лъжа за изневярата на Петка, да бъде опровергана официално. Накрая се самоубива, след като не получава съдействие от властите...
1559112
Василий Иванович Чапаев (сам се подписва Чапаев) е съветски военачалник, командир от Червената армия. Достига до званието комбриг (бригаден генерал). Роден е на 9 февруари 1887 година в село Будайка.
През 1919 година участва в Гражданската война, като командва бригада за специални задачи и стрелкова дивизия. Побеждава белогвардейците на генерал Колчак. За участието си в 2-те войни Чапаев е удостоен с 3 Георгиевски кръста, Георгиевски медал и съветския орден "Червено знаме".
Василий Чапаев загива на 5 септември 1919 година край Лбишченск. Съществува мнение, че историческата роля на Чапаев е твърде скромна и неговото име едва ли би било споменавано в историята на Гражданската война, ако не беше митът, създаден около него като литературен герой.

Въпреки яркия образ на летящ на буен кон кавалерист, Чапаев не е можел да язди, поради наранена ръка и скъсани сухожилия, което не му позволява да направлява коня.
В противовес стават много популярни вицовете с героя Чапаев, неговия ординарец Петка, картечарката Анка и партийния секретар Фурманов. В руските им версии Чапаев най-често се среща с име и презиме като "Василий Иванович", а в българските - като "Чапай".
Василий Чапаев и Пьотър Пустота (Петка) са герои и на една от най-добрите книги на съвременния руски писател-мистик Виктор Пелевин - "Чапаев и Пустота". Творбата взима 2-та типажа като основа, след което категорично напуска пределите на историческата истина.
   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ