Изследването на близнаците на НАСА потвърждава предварителните констатации

23.03.2018, 09:00

Марк и Скот Кели са все още идентични близнаци

   
 
Изследването на близнаците на НАСА потвърждава предварителните констатации

Марк и Скот Кели са все още идентични близнаци; ДНК на Скот не се промени съществено. Това, което учените са наблюдавали, са промени в генното изразяване, което е начинът, по който вашето тяло реагира на вашата среда. Това вероятно е в диапазона за хора под стрес, като например планинско катерене или SCUBA гмуркане.

Промяната се отнася само до 7% от генната експресия, която се е променила по време на космически полета. Тази промяна на генната експресия е много малка. Ние сме в началото на нашето разбиране за това как космическият полет засяга молекулярното ниво на човешкото тяло. От НАСА и другите изследователи, участващи в тези проучвания, се очаква да обявят по-изчерпателни резултати за проучванията на близнаците това лято.

Двойното изследване поставя началото на ерата на геномиката на космическото пътуване за НАСА. Това е едно преуспяващо изследване, сравняващо какво се е случило с астронавта Скот Кели в космоса с неговия идентичен близнак брат Марк, който остава на Земята.

Проучването на близнаците доведе десет изследователски екипа от цялата страна заедно, за да постигне една цел: да открият какво се случва с човешкото тяло, след като прекара една година в космоса. НАСА разбира какво се случва с тялото след стандартните шестмесечни мисии на Международната космическа станция , но едногодишната мисия на Скот Кели е стъпка към тригодишна мисия на Марс.

2042416

Ако резултатите от проучването "Близнаци" са както се очакваше, актът 1 започна с изследователите на НАСА (HRP) 2017 (IWS), където десетте екипа представиха своите предварителни констатации . Докладите съдържаха данни за това какво се е случило със Скот Кели, физиологично и психологически, докато е бил в космоса, и сравнява данните с Марк Кели като контролен субект на Земята. 2018 IWS е Акт 2, където констатациите от 2017 г. са потвърдени, с някои допълнения. Изследователите също така представиха какво се е случило със Скот, след като се е завърнал на Земята, отново при сравняване с Марк. Акт 3 ще бъде дебютира по-късно през 2018 г., когато се очаква да бъде публикувана интегрирана обобщена публикация.

Чрез измерване на голям брой метаболити, цитокини и протеини, изследователите установяват, че космическият полет е свързан с стрес от лишаване от кислород, увеличено възпаление и драматични промени на хранителните вещества, които засягат генното изразяване.

След завръщането си на Земята, Скот започва процеса на пренастройване към гравитацията на нашата планета. Повечето от биологичните промени, които преживява в космоса, бързо се връщат до почти почти същите показатели както преди полета. Някои промени се връшат към базовата линия в рамките на часове или дни от кацането, докато някои продължават и след шест месеца.

2042415

Теломерите на Скот (крайните точки на хромозомите, които се съкращават като възрастни) действително стават значително по-дълги в пространството. Докато тази констатация беше представена през 2017 г., екипът потвърди тази неочаквана промяна с множество анализи и тестове за геномика. Освен това, ново откритие е, че по-голямата част от тези теломери са съкратени в рамките на два дни от завръщането на Скот на Земята.

Друго интересно откритие се отнася до това, което някои наричат ​​"космическия ген", за който се говори през 2017 г. Изследователите вече знаят, че 93% от гените на Скот са се върнали към нормалното след кацане. Останалите 7% обаче посочват възможни по-дългосрочни промени в гените, свързани с неговата имунна система, поправката на ДНК, клетките на костната система, хипоксията и хиперканията.

Увеличаването на продължителността на мисията от типичната шестмесечна мисия на ISS до една година не доведе до значително намаляване на когнитивните резултати на Скот по време на полет и по отношение на брат му Марк на Земята. Въпреки това, по-очевидно е намаляването на скоростта и точността, съобщени след полета, вероятно поради повторно излагане и приспособяване към земната гравитация, както и на натоварения график, който има Скот след мисията му.

Всички тези констатации се интегрират и обобщават от изследователските екипи; изследователите също така оценяват възможното въздействие, което тези констатации ще имат върху бъдещите космически пътувания отвъд близката орбита на Земята. Следващата стъпка за изследователите на проучванията на близнаците е Акт 3, както е посочено по-горе. В края на тази година ще бъде публикуван обобщен доклад. Ще бъдат пуснати и поредица от по-малки доклади, групирани по области, свързани с изследванията.

Изследването "Близнаци" е от полза за НАСА, като предоставя първото приложение на геномиката за оценка на потенциалните рискове за човешкото тяло в космоса. Изследването на близнаците на НАСА също така представя уникална възможност за изследователите да си сътрудничат, участвайки в екипен подход към изследванията на HRP*.

Наблюденията насочват разработването на бъдещи хипотези. Изследванията от изследването Twins Twilight ще информират научните изследвания на НАСА за следващите години, тъй като НАСА продължава да дава приоритет на здравето и безопасността на астронавтите по време космически полети.

*Програмата за човешки изследвания на НАСА (HRP) е посветена на откриването на най-добрите методи и технологии за подпомагане на безопасното и продуктивно човешко космическо пътуване. HRP дава възможност за изследване на космоса чрез намаляване на рисковете за здравето и ефективността на астронавтите чрез използване на наземни изследователски съоръжения, Международната космическа станция и аналогови среди. Това води до разработването и доставянето на изследователска биомедицинска програма, насочена към: информиране на стандартите за човешкото здраве, ефективността и обитаемостта; разработването на противодействащи мерки и решения за намаляване на риска; и напреднали технологии за обитаване и медицинска помощ. HRP подкрепя иновативни научни изследвания, като финансира повече от 300 изследователски стипендии на уважавани университети, болници и центрове на НАСА на повече от 200 изследователи в повече от 30 държави.

   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ