Здраве срещу екология - мръвки срещу маруля

Колкото повече се грижите за здравето си, толкова по-зле се чувства планетата

   
 
Здраве срещу екология - мръвки срещу маруля

Хич не сме си го измислили ние, понякога американските учени наистина правят смислени заключения. Оказва се, че всичко, което се крещи от хилядите неправителствени организации, зелени партии и т.н., не е съвсем вярно.

Учени от университет "Карнеги Мелън" (това е изследователски център на 115 години) решили да си направят скромно изследване, вбесени от еко вълната.

Те взели някои храни, като зеленчуци, плодове, мляко и прочие полезни кльопачки и изчислили ресурса, който е необходим за тяхното производство. После хванали любимите ни пици, банички, чипс, сигурно и биричка и направили същото изчисление. Воала!

Ето какво казва умният професор Пол Фишбек: "Консумацията на зелена салата от гледна точка на емисиите на парникови газове се отразява три пъти по-зле, отколкото употребата на бекон. Повечето плодове и зеленчуци се нуждаят от доста голяма част ресурси, които на пръв поглед не забелязваме."

Ето сега каква е равносметката. Ако средният американец започне да се храни здравословно, то това увеличава количеството на използваната енергия с 38%, на водата - с 10%, а емисиите парникови газове - с 6%. Колкото повече хора минават към зелените храни и вегетарианството, толкова повече планетата се натоварва.

Май се сещаме как ще започне Апокалипсисът. Когато вегетарианците вземат екологията в свои ръце и започнат да убиват пичовете от Грийнпийс.

   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ