Защо в света има само 4 цвята паспорти?

20.03.2017, 15:45

Сега ще разберете!

   
 
Защо в света има само 4 цвята паспорти?

Оказва се, че паспортите в света се срещат само в 4 основни цвята - син, зелен, червен и черен. Но питали ли сте се някога защо това е така?

Най-често срещан е червеният цвят. Обикновено паспортите в този цвят се издават в държави, в които режимът на управление е бил или все още е комунистически. Това са Китай, Словения, Сърбия, Русия. В червено са паспортите и на всички членки на Европейския съюз, с изключение на Хърватия. Държавите, които имат интерес към присъединяване към ЕС също променят цвета на паспортите си в някой от нюансите на червеното.

1879725

Следващият по разпространение е синият цвят. Той символизира "нов свят'  и 15 карибски държави притежават паспорти в този цвят. Притежатели на сини паспорти са и гражданите на Бразилия, Аржентина и Парагвай.

1879726

Зеленият цвят пък се среща при паспортите на повечето мюсюлмански държави като Мароко, Саудитска Арабия и Пакистан. Смята се, че това е любимият цвят на пророка Мохамед и е символ на природа и живот.

1879727

Черното е най-рядко срещаният цвят. Паспортите, обагрени в него принадлежат на гражданите на някои африкански държави като Замбия, Бурунди, Габон, Чад, Конго и др. Новозеландците също притежават паспорти в черно, защото това е националният цвят на страната им.

1879724

   
 
ЕТИКЕТИ
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ