Защо алкохолът пари на гърлото?

17.09.2016, 21:00

Всъщност не той пари

   
 
Защо алкохолът пари на гърлото?

Всеки, който някога е пил някакъв шот твърд алкохол, знае какво е усещането. Говорим за изгарящото парене на гърлото, а не за опиянението. Наистина си пари и колкото по-висок е процентът на алкохолно съдържание, толкова по-силно е това парене.

Но изглежда не алкохолът причинява това усещане, а човешкото тяло. Да, оказва се, че етанолът, от който са съставени повечето алкохолни напитки, взаимодейства с един от човешките рецептори за топлина, наречен VR1, карайки го да възприема температурата на човешкото тяло като много гореща.

Обикновено VR1 се активира, когато усети нещо по-топло от 42 градуса по Целзий, но етанолът намалява този праг до 34 градуса, а както знаем, човешката температура е около 37 градуса. Така изведнъж нормалната ви телесна температура започва да ви изгаря.

Така че следващия път, когато ви се насълзят очите от текила, знайте, че не тя е горещата - вие сте горещите! Звучи добре за самочувствието, нали?

   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ