Забравеният създател на криминалистиката

24.07.2014, 13:58

Реалният еквивалент на Шерлок Холмс

   
 
Забравеният създател на криминалистиката

В продължение на векове разрешаването на криминални случаи общо взето представлява игра на "тука има, тука няма". Не съществува такова нещо като криминалистика, не се вземат отпечатъци и никой не си прави труда да се опита да възпроизведе събитията, предхождащи престъплението. Това обаче се променя през XIX век, когато Александър Лакасан, преподавател в Медицинския институт в Лион, Франция, решава, че студентите трябва да придобият и практически опит вместо единствено да слушат стари и отегчителни лекции. Така е въведена практиката студентите по медицина да извършват десетки аутопсии всяка година.

Несъзнателно обаче Лакасан създава криминалистиката и завинаги променя разследващите процедури. Той обучава студентите си да намират белези, подсказващи начина на смъртта на жертвата – синини, охлузвания, признаци на удавяне във вътрешните органи и т.н. Освен това ги учи как да използват химични реакции, за да събират доказателства, как да различават засъхнала кръв от ръжда, както и да оглеждат буболечките по тялото и с тяхна помощ да установяват преди колко време жертвата е отишла на ранде-ву със св. Петър.

Тъй като няма подходящо място за подобни изследвания, Лакасан създава собствена лаборатория, като повечето уреди в нея никога досега не са използвани при разследване на убийство. Той си прави и своеобразен музей, в който студентите могат да видят различни състояния на човешкото тяло. В него има счупени с различни предмети черепи, скици и гипсови отливки на телесни части от жертви на убийство, както и различен набор от оръжия –  традиционни,  и ръчно направени. Лакасан разполага с голям набор от отвари и също така има няколко въжета, с които показва на студентите какви следи оставят по тялото различните видове въжета.

На Александър Лакасан се дължи и създаването на балистиката. Той помага за разрешаването на няколко случая, при които с помощта на извадените от тялото на жертвата куршуми той установява кое точно е оръжието на убийството. Друго негово хоби е изучаването на татуировките на престъпниците. Той събира колекция от около 1000 татуировки и установява, че характерът на всеки човек определя какви рисунки ще има по тялото му.

Ако някой се е съмнявал в иновативните методи на французина, то тези съмнения мигом се изпаряват, след като с тяхна помощ той залавя злодея, известен като "Френския Джак Изкормвача", който в продължение на няколко месеца през 1894 изнасилва и убива навред из френската провинция преди в крайна сметка да бъде заловен.

Адвокатите на убиеца, чието име е Йосеф Вахер, пледират невменяемост пред съда, за да може клиентът им да отърве екзекуцията и да изживее дните си в лудница. Александър Лакасан обаче пресъздава поведението на Вахер по време на престъпленията и стига до заключението, че те не биха могли да бъдат извършени от невменяем човек. В крайна сметка Вахер е признат за виновен и екзекутиран през 1898 г.

   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ