За разлика от другите животни, сякаш голите плъхове не остаряват

21.03.2018, 14:00

Не вярвайте на бръчките

   
 
За разлика от другите животни, сякаш голите плъхове не остаряват

Има редица любопитни неща в живота и биологията на голия къртицоподобен плъх. На пръв поглед няма какво много да му наблюдаваме - този гризач има набръчкан слой кожа, който изглежда няколко размера по-голяма от тялото му, големи зъби- резци, които използва като китайски пръчици и четири малки ръцеподобни лапи. Но една неподправена външност крие необикновено тяло. Големият морски плъх може да оцелее без кислород в продължение на 18 минути, има естествена защита срещу рак и чувства малко болка. Сега, ново проучване от компанията за борба с стареенето на Калико, сочи, че дори не изглежда той изобщо да остарява.

Повечето бозайници, включително хората, са обект на това, което се нарича законът "Гомерпет-Майкъм". По принцип, тъй като остаряваме, нещата втялото ни спират да работят както някога. Между 30 и 80-годишна възраст сърцата стават по-слаби, коленете започват да поддават и човешката машина започва да се чувства по-малко смазана. Звучи логично, но като остаряваме, има по-голяма вероятност да умрем, като смъртността ни се удвоява приблизително на всеки седем до десет години след 30-ия ни рожден ден.

Очарователно, голите плъхове-къртици не изглеждат подчинени на този естествен закон. Вместо това, рискът от смъртност остава около един на всеки 10 000 на всеки ден от живота на плъха, което е много повече от шестгодишния живот, което учените казват, че биха очаквали от създание с такъв размер. Накратко, тъй като изследователят Рошел Бъфънстайн каза пред Live Science , ако сте гол плъх, няма значение на каква възраст. - Вашата смърт е случайна - казва тя.

Изследването е провокира много в научната общност да повдигат рамене , а други изследователи призовават за повече изследвания в продължение на повече години. Но Бъфънщайн каза, че данните изглеждат окончателни - те са използвали над 3 000 животни в изследванията си, никой от които не е показал признаци на стареене.

Това не означава, че те са безсмъртни, разбира се. Голите плъхове умират, но те не се случва, защото сърцата им или костите им се износват като нашите. Нито пък репродуктивните им системи спират, женските никога не достигат менопауза и могат да продължат да имат потомство до края на живота си. Те също така не получават такива хронични заболявания, които вървят ръка за ръка със застаряването: нямат диабет или болестта на Алцхаймер. В дивата природа те могат да умрат като жертва на хищник или от инфекция, или липса на храна. В лабораторията, в която най-старият известен екземпляр е изследван в продължение на 35 години, смъртта често идва от заразени рани в устата, което предполага, че животните не ядат, пият или произвеждат слюнка, както трябва - но това е възможно да стане и когато животното е на 10 или 20.

Все още се опитваме да разберем какво става за голи морски плъхове, които ги правят толкова устойчиви. Те са почти студенокръвни, което помага, както и техният "лепкав" хемоглобин, който те използват за извличане на кислород от много тънък въздух. Но изглежда, че има нещо повече - и когато го разберем, казват учените от Калико, можем да го използваме, за да смекчим последиците от застаряването на човека.

   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ