Ето какво да правите, в случай че ви нападне куче

04.01.2017, 16:30

5 полезни съвета

   
 
Ето какво да правите, в случай че ви нападне куче

Уличните кучета могат проблем понякога. През повечето време те са дружелюбни и толерантни към хората, особено ако са се установили около някоя дюнерджийница - "Манджа стрийт" в Студентски град например е като Валхала за уличните кучета.

Има обаче ситуации, когато те се събират на глутници, стават агресивни и могат да причинят големи бели на минувачите. Особено ако те не заят как трябва да се държат в подобни моменти и ги предизвикат допълнително с реакцията си. Затова ви представяме 5 много полезни съвета, които могат да минимизират шанса да бъдете захапани от разбесняло се куче. Вижте ги:

1. Не се паникьосвайте.

Доказано е, че кучетата, както и други хищни животни, могат да усещат човешкия страх. Ясно е, че не е никак лесно да се запази самообладание, когато агресивно куче ръмжи и лае по вас, но крещене, махане с ръце и бягане само могат да влошат нещата и да провокират животното да атакува.

2. Ходете бавно и спокойно.

Ако например тичате и се натъкнете на агресивно куче, забавете темпото и започнете да ходите. Ходете в посока далеч от кучето, но го наблядавайте през цялото време с крайчеца на окото си. Не го изпускайте от поглед! Ако му обърнете гръб, това  може да го накара да атакува.

3. Не го гледайте право в очите.

Кучетата, както и много други животни, реагират агресивно на директния визуален контакт. Ако гледате кучето право в очите, то може да изтълкува това като заплаха и да атакува. Въпреки това е важно да не го изпускате от поглед, просто не го гледайте право в очите.

4. Опитайте се да го разсеете с някакъв предмет. 

Всеки предмет, който ви е под ръка може да бъде полезен. Просто му дайте нещо да дъвче. Това ще го разсее и ще ви даде време да се отдалечите.

5. Дайте му някаква команда със строг тон.

Ясно е, че говорим предимно за ситуации с улични кучета, които не са научени да изпълняват команди, но строгият тон може да подейства дори и на тях. Обърнете се с лице към кучето (без да го гледате в очите) и му заповядайте да се махне. Трябва да го изкомандвате със силен и уверен, но не писклив глас. 

   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ