Една необичайна професия: Пазач на очила

12.12.2016, 18:00

Защото не са на кой да е, а на Джон Ленън... кажи-речи

   
 
Една необичайна професия: Пазач на очила

72-годишната кубинска гражданка Алийда Родригез Педраса има една от най-необичайните професии в света. CNN съобщава, че правителството на Куба плаща на жената по 245 кубински песос (около 9 щатски долара) за да подсигурява, че статуята на Джон Ленън в Хавана винаги има чифт кръгли очила, когато туристи дойдат да се снимат с нея. 

Взаимоотношенията на кубинския режим с Ленън са доста интересни. През 1964 г. Фидел Кастро забранява музиката на The Beatles в страната, като част от тоталната му война срещу капитализма. Групата обаче е толкова популярна, че хората са продължавали да внасят контрабандно нейните албуми.

Нещата се променят през 70-те, когато Ленън се превръща в политически дисидент и започва да критикува намесата на САЩ в различни международни дела. Тогава Кастро открито обявява одобрението си към него, а на 8-ми декември 2000 г., когато са се навършили 20 години от смъртта на легендарния фронтмен, в Хавана е открита бронзова статуя в негова чест. 

Паметникът бързо се е превърнал в основна туристическа атракция, но също така и в мишена за крадци. Причината е, че култовите очила с кръгли рамки на Ленън не са част от самата статуя, а се поставят допълнително. Така ежедневно нови и нови чифтове са били крадени, а правителството не е имало друга опция, освен да поставя други. 

Тогава на сцената се появява Алийда Родригез Педраса. Тя започнала да слага нейни собствени чифтове очила на мястото на откраднатите и не след дълго била забелязана от властите, които решили да ѝ предложат заплащане за това. Така се е превърнала в официален "пазител на очилата" и 245-те песос месечно, които получава за това, всъщност са повече от средното възнаграждение на Острова на свободата.

 

   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ