Еволюцията на домашните котки в 3 минути!

25.04.2017, 09:00

На всеки 3,7 човека се пада по една котка и още интересни факти

   
 
Еволюцията на домашните котки в 3 минути!

Както е известно прародителите на всички котки са живеели преди 11 милиона години на територията на Азия. Тяхното разпръсване по Евразия води до появата на  тигри, лъвове, леопарди, гепарди, ягуари, рисове, пантери, пуми и оцелоти. Еволюцията прави така, че по дребните породи започват да живеят с човека и му помагат в борбата с гризачите, когато той започва да засажда растения.

Котките живеят в близост до хората от преди поне 9500 години (въпреки че не са изцяло опитомени като кучетата). Още от времето на древния Египет котките са били използвани за пазачи на складираното зърно от мишки и други гризачи.

Именно малката домашна котка е един от най-успешните хищници на планетата. Тя е в състояние да убие или изяде представители на няколко хиляди други животински вида. За сравнение, повечето от големите котки се хранят с не повече от сто други вида. Въпреки това, поради малкия си размер, домашната котка е почти безобидна за хората; единствените рискове са от възможни инфекции при ухапване, в редки случаи – бяс. Исторически погледнато, котките са голяма заплаха за екосистеми, които не са им родни и които нямат време да се адаптират към нахлуването им. В някои случаи котките са причинили или са допринесли за изчезването на някои животински видове. Те издебват жертвите си и бързо се справят с тях, използвайки тактика, сходна с тази на тигрите и леопардите – нахвърлят се изотзад и захапват жертвата за врата, като по този начин дългите им кучешки зъби нанасят поражения върху гръбначния стълб или предизвикват задушаване чрез прекъсване на трахеята.

Повече виж в клипчето: 

 

 

   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ