Доказаха, че котките обичат хората много повече, отколкото всички са смятали!

28.12.2021, 10:00

Ново изследване разбива още един мит за тези мистични същества

   
 
Доказаха, че котките обичат хората много повече, отколкото всички са смятали!

Трима изследователи от Орегонския национален университет провеждат интересен експеримент с котки и изясниха, че котките се привързват към хората много повече, отколкото е прието да се смята. Писанковците имат репутация на доволно големи непукисти, които освен това са студени и сдържани. Най-крайните мнения дори говорят за това, че котките живеят с човека само заради лесно достъпната храна.

Според изследователите Кристин Витале Шрив, Линдзи Меркем и Моника Удел, котките преди всичко лошо разбират хората. Те притежават много сложни социално когнитивни навици и с лекота самостоятелно разрешават проблемите, с които се срещата. За това и те са по самостоятелни от кучетата и не се нуждаят толкова от човека.

За това и мнението, че котките не реагират на социалните стимули (като храната) всъщност са плод на хората, които не могат правилно да общуват с писанковците.

Сега най-интересното:

Изследването се състои с две групи котки (по 19 във всяка). Едната група се състои само от домашни котки, а другата от такива, които са взети от приют.

Всяка котка е държана в изолация по 2 часа на ден. След това са предлагани различни стимули: храна, играчка, интересна миризма или игра с човек.

Оказва се, че 65% от котките, които от групата на домашните котки предпочитат да получат игра с човека. При това препочитат човека дори пред храната.


   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ