Големите тайни на великите произведения на изкуството

23.08.2017, 09:00

Разкрихме ги!

   
 
Големите тайни на великите произведения на изкуството

Изкуството е не само източник на вдъхновение, но и голяма загадка. Художниците често добавят интересни детайли към своите картини или оставят послания, които не могат да се видят на пръв поглед.

Ще ви покажем едни най-популярните произведения на изкуството, в които са скрити не една или две тайни.

Не това ухо

1965004

На автопортрета на Винсент ван Гог с отрязаното ухо можете да видите, че дясното ухо на художника е превързано. Но всъщност се оказва, че това е лявото ухо, а за рисуването на автопортрета художникът е използвал огледало.

Картина в картината

1965011

Ако погледнете "Стария китарист" на Пабло Пикасо, можете да видите силуета на жена. С помощта на инфрачервени и рентгенови изображения учените от Института за изкуства в Чикаго намират още няколко фигури, скрити под картината. Най-вероятно художникът не е имал достатъчно пари, за да купи нови платна и е рисувал директно върху старите.

Нощната стража всъщност е през деня

1965009

При възстановяването на картината на Рембранд "Ротата на капитан Банинг Кок", по-известна като "Нощна стража" е открит дебел слой сажди. След почистването става ясно, че събитията, изобразени на платното, се случват през деня, а не през нощта.

Анатомически символи на Сикстинска капела

1965003

Образът на мозък може да се види не само в "Създаването на Адам" от Микеланджело, но и на друга фреска на Сикстинската капела като "Разделянето на светлината от тъмнината". Погледнете по-отблизо врата на Бог - там действително има изображение на човешки мозък.

Символ на сила

1965006

В стенописа "Дейвид и Голиат" Микеланджело кодира еврейският символ "Gimel", който в мистичната традиция на Кабала означава сила.

Кривогледството на Рембранд

1965005

Маргарет Ливингстън и Бевил Конуей са изследвали автопортретите на Рембранд и са доказали, че художникът страда от кривогледство. Поради болестта художникът възприема света различно от другите хора и вижда реалността не в 3D, а в 2D. 

Предсказание за края на света

1965002

Италианската изследователка Сабрина Сфорца Галиция предлага необичайна интерпретация на "Тайната вечеря" на Леонардо да Винчи. Тя е сигурна, че в картината художникът е оставил предсказание за края на света, което ще се случи на 21 март 4006 г. За да разбере това, изследователката разкрива математико-астрологичния шифър на "Тайната вечеря".

Светът в жълто

1965007

Почти във всички картини на Винсент Ван Гог, основен елемент е жълтият цвят. Професор Пол Улф обяснява това от страничния ефект на лекарство за епилепсия, което променя възприемането на цвета. Светът за Ван Гог е изглеждал точно така, както го виждаме в картините му.

Моцарт и Масоните

1965008

Съществуват известни доказателства, че Волфганг Амадеус Моцарт е принадлежал към Масонското движение. Дори в детския портрет от Антонио Лоренцони, можете да видите масонски символи - скрити ръце, които поакзват йерархия в тайно общество.

Беззъбата Мона Лиза

1965010

Арт историкът и зъболекарят Джоузеф Борковски внимателно проучва картината на Леонардо да Винчи и твърди, че е научил тайната на мистериозната усмивка на тази жена. Той вярва, че Мона Лиза няма предни зъби и това повлиява върху изражението на лицето й.

   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ