Във Финландия се канят изцяло да забранят тютюнопушенето

20.01.2017, 09:00

Възможно ли е това?

   
 
Във Финландия се канят изцяло да забранят тютюнопушенето

В скандинавските страни процентът на пушачите е най-нисък от цяла Европа и това изглежда е амбицирало една от тях да обяви тотална война на цигарите. Страната е Финландия и тя съобщи амбициите си до 2030 г. да се превърне в първата държава в света, където тютюнопушенето е забранено. 

Целта първоначално беше поставена през 2010 г. и тогава надеждите бяха забраната да навлезе до 2040 г. Все повече намаляващият брой пушачи обаче е накарал властите да смятат, че това може да стане и по-рано. Част от мерките вече са влезли в сила, като всички цигари с ароматни пукащи се капсули вече са изтеглени от търговските мрежи, а а данъците за самите търговци, продаващи цигари, вече са се увеличили драстично.

Исторически погледнато, Финландия винаги е била лидер в правенето на живота за пушачите по-труден. Рекламите на цигарени изделия там са забранени от 1978 г., пушенето на работното място - от 1995 г., а пушенето на каквито и да е обществени места - от 2007 г.

"Знаем, че това ще навреди сериозно на цигарената индустрия и сме имали преговори с нея, но нямаме намерение да остъпим. Нашата цел е срещу техния бизнес. Законите ни отдавна забраняват производството на цигари у нас. Ние ще направим още промени, за да накараме хората да разберат, че тютюнопушенето не им е необходимо.", каза министърът на здравеопазването Илкка Оксала.

Но Финландия не е единствената държава, която обявява амбиции да изкорени тютюнопушенето. Миналата седмица в Русия беше предложен закон, според който продажбата на цигарени изделия да бъде забранена за всеки човек, роден след 2014 г. 

   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ