Вернер Собек и архитектурата на новото време

Нула вредни емисии, сложни зелени технологи и прозрачни леки форми

   
 
Вернер Собек и архитектурата на новото време

Проф. Вернер Собек е немски инженер и архитект, създател на едни от най-красивите, екологични и високотехнологични сгради през последните двайсетина години. Базирайки се на устойчивата и екологична архитектура, Собек създава наистина революционни проекти и дава уникални решени за проблемите с екологията.

Малко повече за Вернер Собек:

Вернер Собек е роден през 1953 година в Аален, Германия. Следва конструктивно инженерство и архитектура в Университета в Щутгарт. Защитава докторантура през 1987 година.

През 1991 година Вернер Собек става професор в Университета в Хановер и директор на Института за Конструктивен дизайн и строителна техника. През 1992 година основава фирма на свое име, която понастоящем има офиси в Щутгарт, Франкфурт, Ню Йорк, Москва, Кайро и Дубай. Основни насоки на изследване на компанията са леките конструкции, конструкции на високи сгради, дизайн на фасадата, уникални конструкции от стомана, стъкло, титан, текстил и дърво, както и устойчиво проектиране.

По-късно Собек става ръководител на Института за Леки Конструкции, както и на Главната лаборатория за Конструктивно инженерство. През 2000 година съдейства за обединяване на института и лабораторията в "Институт за Леки Конструкции и Концептуален Дизайн" към Университета в Щутгарт. Изследванията се базират на оптимизацията на форма и конструкция с оглед на материалите и разхода на енергия, устойчивост и надеждност, рециклируемост и екологичност.

Името на Вернер Собек се свързва с екологични, устойчиви и пасивни прототипи за къщи, каквито са R128 и H16. Друг известен прототип на Собек е R-129, при който е използвана полиуретанова обвивка върху рамка с въглеродни нишки, създавайки ограждащи стени, по-тънки от яйчена черупка.

1592736

Проекти на бъдещето:

Можете ли да си представите къща, която изцяло произвежда електричеството, което ѝ е нужно, сама? А да зарежда и два електромобила? А да ѝ остава електричество и да го споделя със съседната къща? А можете ли да си представите цял град и всичко това без грам вредни емисии?

Е, ако не можете, проф. Вернер Собек може. И не само си го представя, той вече го прави. Идеята може да бъде реализирана до 5 години. Наскоро архитектът получи престижната награда "Fritz-Leonhardt" и използва тържеството по приемането на приза като възможност да представи новия проект, по който работи - "електрическия град". Собек обяснява, че посредством кооперацията на жилищната и автомобилната индустрия, неговата идея може да бъде реалност.

"И двете индустрии развиват пионерски изобретения, които допринасят за създаването на град без емисии", казва професорът.

Той допълва още, че е съвсем възможно един цял град да функционира като кооперативна система, където две или повече къщи, автоматично да комуникират на тема енергия. Всяка една от тях генерира, съхранява и потребява ресурса, след което те се кооперират една с друга, за да постигнат оптимална координация.

През 2014 година Собек проектира B10 House. Това не е първият подобен модел, но е най-модерният. Говорим за модел от този тип колаборация. Къщата произвежда достатъчно енергия, за да удовлетвори собствените си потребности и за да зарежда два електрически автомобила. Има дори останало електричество, което може да се сподели със съседна къща.

Архитектът е също така дизайнер на R128 и H16 - къщи, които сами произвеждат енергията си.

1592734 

1592738

R128

1592740

1592742

1592739

H16

1592741

1592737

B10 House

Източник: https://www.wernersobek.de/

   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ