В Америка има място, където може да убиеш, да си признаеш и нищо да не ти направят!

20.07.2017, 16:30

Зоната на Смъртта: Как законите раждат необятни парадокси...

   
 
В Америка има място, където може да убиеш, да си признаеш и нищо да не ти направят!

За първи път за "Зоната на смъртта" се споменава през 2005 година, когато професорът по право в Мичиганския университет – Брайън Калт публикува научната статия "Идеалното убийство. Оказва се, че Калт намира на картата на САЩ място, където може да убиеш човек, да си признаеш и нищо да не последва след това. И не, това не е статуята на Свободата.

Става дума за Национален парк "Йелоустоун", който се простира на 8 980 кв. км. И за да добиеш по-ясна представа – простира се на 3 щата – Уайоминг, Айдахо и Монтана. Територията, където щатските граници се срещат (129 кв. км!) е напълно необитаема.

1948850

В същото време, съгласно VI поправка в Конституцията на САЩ, обвиненият в убийство има право да поиска организирането на съд, състоящ се от жителите на територията, където е извършено престъплението. Обаче на територията, в която се пресичат щатовете не живее никой. На практика съдът не може да бъде сформиран.

Съгласно конституцията на САЩ, това значи само едно: престъпникът трябва да бъде освободен дори убийството да е очевидно.

Независимо сигнала на професор Калт, Конгресът не обръща никакво внимание на получилия се парадокс. Едва през 2007 година нещо почва да се говори, но после пак стихва. Очевидно на Конгреса, както и на българското правителство, му трябва прецедент.

1948855

   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ