Love Me Do на 49

05.10.2011, 12:03

   
 
Love Me Do на 49

Ееех, старичка си е тази песен. Но е от колекцията "Стари, но златни". Поводът да се сетя за нея точно днес е, че тя е първият издаден сингъл на Beatles. Събитие, случило се на 5 октомври 1962 г. Това я прави 49-годишен хит. Неслучайно употребявам думата хит. Парчето е такова от самата му поява на бял свят.

Историята на "Love Me Do” не е като историята на "Lucy In The Sky With Diamonds", например – противоречива, пълна със скрити послания и т.н. Освен това историята на една песен не е историята на една група. По-хубавото е, че с една песен може да започне историята на една група и то такава като Beatles. Още по-забавно е да си мисля за момента, в който "Love Me Do" е била създадена. Съвсем далечната, поне за мен, 1958-59 г. Когато Пол Маккартни я е написал е бил едва на 16 години. По-късно Джон Ленън е добавил и нещо от себе си – част от инструментала на песента и солото на хармоника, разбира се. Beatles я записват и я издават в Обединеното кралство като първия си сингъл на 5 октомври 1962 г. Парчето се приземява на 17-та позиция в британските музикални класации, а след издаването му в САЩ става No 1 през 1964 г.

Според мен "Love Me Do" изобщо не е най-големият хит на Beatles. Сигурно и не само според мен, но тази песен е много ценна, заради два факта: преди всичко тя е първият издаден сингъл на групата и е създадена много преди славата, скандалите, интересите, идеалите на всеки един от музикантите в бандата и каквото още си помислите, да оставят своя белег върху нея. Тя спокойно може да бъде наречена "детската песен" на Beatles.

Колкото и хитове да има бандата след това, а те никак не са малко, някак приятно е да осъзнаеш, че всичко е започнало от простичкото и чисто "Love Me Do”.

   
 
ЕТИКЕТИ
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ