Div.bg Топ 10: Личност на годината

Те бяха в центъра на вниманието през 2016 г.

   
 
Div.bg Топ 10: Личност на годината

"Това беше най-лошата година в историята!" е твърдение, което може да се чуе или прочете в края на почти всяка година. Но през 2016-та вероятно повечето ще се съгласят, че то е по-вярно от всякога. Терористични актове наляво и надясно, война в Сирия, преврати в Турция, Брекзити на острова, президентска пародия в САЩ, президентска пародия у нас и един куп легенди на шоубизнеса, които ни напуснаха. По-лошо винаги може да стане, но искрено се надяваме да не става!

А около всички тези световни катаклизми естествено имаше и личности, които да изпъкват. Решихме да ги подредим в една класация, без изобщо да се взимаме на сериозно, просто за спорта. Ето как изглежда тя:

10. Кристиано Роналдо

1826793

Португалската футболна звезда ежегодно печели множество награди, но тази година беше особено силна за него. Победа на Европейското първенство с Португалия, на Световното клубно и в Шампионската лига с Реал Мадрид, "Златна топка" за най-добър футболист на годината и 88 млн. доходи, които го направиха най-скъпоплатения спортист за 2016-та. Просто нямаше как да не попадне в класацията ни.

9. Джон Сноу

1826788

Любимият герой на феновете на "Game of Thrones" започна годината мъртъв и в крайна сметка стигна до върха. Не просто се завърна от отвъдното и отново се обедини със сестра си, докарвайки до сълзи зрителите, ами и успя да победи армията на безскрупулния Рамзи Болтън, да върне Зимен хребет на Старките за първи път от 6 години и беше провъзгласен за новия Крал на Севера. Титла, която по принцип не носи много ползи на притежателя си, но поне през 2016-та нямаше как да не му донесе място в нашата 10-ка.

8. Динко от Ямбол

1826783

И докато Джон Сноу сега трябва отново да мисли как да отблъсква белите бродници, ние в България можем да сме спокойни в това отношение, защото един ямболски супергерой и неговите свински опашки се грижат за националната ни сигурност. Всеки зъл бежанец, направил грешката да мине през югоизточната българска граница, бързо бива застиган с "ативету" и наказван за дързостта си. Динко може да не знае как се пише грамотно, но пък вижте каква достойна работа върши! ISTINSKI BALGARIN!

7. Леонардо ди Каприо

1826782

Цялото население на интернет ликуваше в края на февруари, когато Леонардо ди Каприо, след десетки култови роли, най-сетне спечели така убягващия му "Оскар". Нещо напълно очаквано, след като той излезе победител в битка с шибана озверяла мечка. Но освен, че уби една мечка на големия екран, през цялата година той правеше всичко по силите си да обърне внимание на климатичните промени, застрашаващи както мечките, така и цялата планета Земя. Активната му позиция доведе и до страхотния документален филм "Преди потопа", а всичко това допринесе за присъствието му в нашия списък.

6. Пикачу

1826796

Да, той не е човек, а малък електрически гризач, но е символ на нещо голямо - "Pokemon Go", разбира се! Играта, която представи в най-добра светлина технологията за обогатена реалност и накара милиони хора по света да излязат по улиците в търсене на нашия номер 6 и останалите му покемонски другари. Играта, която залезе толкова бързо, колкото и изгря, но все пак успя да остави огромен отпечатък върху 2016 г. Поради тази причина присъствието на Пикачу в класацията беше абсолютно задължително.

5. Румен Радев

1826787

По принцип не сле политически ориентирани, но избирането на нов президент на България е събитие, което нямаше как да не отчетем (особено при положение, че сме отчели един друг президент малко по-надолу). Генерал Румен Радев ще е човекът, който ще избере поредното временно правителство, както и човекът, който ще ви поздравява в новогодишната нощ през следващите 5 години (вероятно най-значимата му функция). Победата му в изборите го класира под номер 5 в класацията ни.

4. Слави Трифонов

1826789

Ужас, пак сме на политическа фигура, колкото и да не ни се ще. Което е и доста странно, защото Слави Трифонов уж не е политик (или не беше, не знаем точно какъв е сега). Действията му тъкмо в тази сфера обаче доведоха до присъствието му в нашата класация. Той успя да внесе подписи за референдум, който се проведе и не беше приет заради недостатъчно гласове. Истината е, че каквото и да се беше случило с въпросния референдум, политическата сила на Слави (вечно подхранвана от безграничния му популизъм) щеше да нарасне. Към това трябва да добавим и концерта му на Орлов мост, който парализира движението в София и доказа огромната почит, на която се радва сред чалгапоклонниците в милата родина. Всичко това го изпраща на 4-та позиция.

3. Боб Дилън

1826785

Легендата Боб Дилън написа история, като се превърна в първият музикант, спечелил Нобеловата награда за литература. Едно заслужено признание за най-великия поет в съвременната музика, който е оставил грандиозен отпечатък върху световната култура през последния половин век. В типично свой стил той първо се забави да отчете това, че е победител, а впоследствие и не присъства на церемонията по връчване на наградата, но изказа сърдечните си благодарности. Вижте някои от най-добрите му текстове.

2. Доналд Тръмп

1826784

Time избра Тръмп за личност на годината и ние дълго мислехме дали да не направим същото, защото Доналд може и да не е любимец (меко казано) на голяма част от света, но определено беше навсякъде през 2016 г. А пък от 2017-та ще бъде в Белия дом. Освен всичко друго, избирането му за президент на САЩ до такава степен подпали интернет, че за известно време работата ни беше песен - просто трябваше да ви заливаме с неща за него. Дилемата беше голяма, но в крайна сметка решихме да го поставим под номер 2. Вероятно се досещате защо.

1. Покойните легенди

1826791

Дейвид Бауи, Принс, Ленард Коен, Мохамед Али, Лени Килмистър, Алън Рикман и Джийн Уайлдър са само част от имената на легендарни знаменитости, които напуснаха този свят през тежката 2016 г. Споменът за тях ще остане вечен, благодарение на творчеството, успехите и/или поведението им, но тъгата от раздялата с тях нарани много хора. Ако не бяха толкова много, Тръмп можеше и да има шанс за номер 1, но сега просто няма как. И няма какво повече да кажем, освен... Почивайте в мир! Ще ни липсвате!

   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ