9 упражнения за мозъка, които ще ви помогнат да разширите потенциала си

21.06.2014, 14:07

И ще ви поставят в много странни ситуации

   
 
9 упражнения за мозъка, които ще ви помогнат да разширите потенциала си

През 1936 г. американската писателка Дороти Бранд в книгата си "Пробуди се и живей" предлага няколко забавни упражнения, които ще направят вашия мозък по-остър. Упражненията целят да ви измъкнат от обичайната ви среда, да ви предоставят друга перспектива (дори друга реалност, ако желаете) и да ви поставят в ситуации, в които се изисква изобретателност и творческа мисъл.

1. Прекарайте един час през деня в мълчание. Отговаряйте само на директни въпроси, но не се дръжте така, сякаш сте обидени или не в настроение. Дръжте се нормално, доколкото е възможно, но не правете никакви коментари и отбивайте всеки опит за извличане на информация от вас.

2. Опитайте се да мислите 15 минути за един и същ обект, без да се разсейвате с други мисли. Като начало можете да започнете с 5-минутни опити.

3. Опитайте да общувате 15 минути с някого, без да използвате думите "аз", "мен", "мое".

4. Спрете се на прага на каквото и да е претъпкано с хора помещение и отделете няколко минути, за да го разгледате.

5. Позволете на ваш нов познат да говори само за себе си, без той да осъзнае това. След това го поставете с учтиви въпроси в руслото на някакъв взаимен разговор, без да го накарате да се засегне, защото сте отклонили разказа му.

6. Опитайте се да говоите само за себе си, без да се оплаквате, без да се хвалите и така, че да задържите интереса на събеседника ви.

7. Направете си строг план за два часа от деня и се постарайте да го следвате без никакво изменение.

8. Поставете си 12 случайно избрани задачи, като например да се приберете до вкъщи, без да използвате какъвто и да е транспорт, да прекарате 9 часа без храна или обратното, да закусите в най-неподходящото за целта място.

9. В рамките на разумното опитайте да отговаряте с "да" на всякакви въпроси и предложения. Ще се изненадате от резултата.

Тези упражнения, обяснява писателката, могат да ви се сторят странни, но ще ви поставят в нестандартни ситуации, които ще ви накарат да мислите много повече, отколкото предполагате, и в резултат ще научите неподозирани за себе си неща. 

   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
КОМЕНТАРИ 3
Подреди по: Най-нови | Най-стари

от Не е посочен | 23.06.2014 | 18:50
3 Имаше какво да се види, браво.
от Не е посочен | 23.06.2014 | 18:49
2 Добре са се получили, няма спор :).
от Не е посочен | 23.06.2014 | 13:25
1 тиквата ме заболя
НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ