9 странни фобии, за които може би не знаете

24.07.2014, 11:05

Най-различни човешки страхове

   
 
9 странни фобии, за които може би не знаете

Всеки от нас си има някакъв вроден страх, от който не може да избяга независимо колко се старае. Някои от тези страхове обаче са доста необичайни и определено предизвикват интерес. Вижте девет от най-странните фобии, известни на науката.

Ергасиофобия - страх от работа

Тази фобия често се среща при хора със силно развито психическо разстройство. Те не са мързеливи, но постоянно ги е страх, че ще се наранят, ако извършват някаква физическа дейност.

Неофобия – страх от нови неща

Неофобията представлява страх от всякакви нови вещи или преживявания. В по-лека форма това е страх от разчупване на всекидневната рутина, като например да минете по друг път за работа.

Гамофобия – страх от брак

Съвсем сериозно – гамофобията представлява страх от започване на сериозна връзка. Тази фобия си има свой антипод – ануптофобия – при който просто не можете да спрете да преследвате голямата си любов.

Тафофобия – страх от това да ви погребат живи

Тази фобия е основателна, тъй като преди по-малко от 200 години медицината все още не е била чак толкова напреднала и е имало доста случаи, при които считани за мъртви хора са били погребвани живи.

Фронемофобия – страх от мислене

Както и при другите фобии, и тук симптомите зависят от това колко сериозно е положението. Най-често срещаните признаци за тази болест са изключително вълнение, страх, невъзможност да се структурират думи или изречения, сухота в устата и треперене.

Коулрофобия – страх от клоуни

Със сигурност една от най-обсъжданите фобии в света. Тази фобия се наблюдава най-вече при децата, но също така нерядко се среща и при тийнейджъри и възрастни. Тази фобия обикновено се появява след като детето е имало неприятно преживяване с клоун или пък е видяло зловещ образ на клоун по телевизията.

Гимнофобия – страх от голота

Гимнофобията представлява страх от това както да видят вас голи, така и вие да видите други хора дори в ситуации, когато това е приемливо (в съблекалнята или на плажа например). Тази фобия обикновено се основава на убеждението, че тялото на страдащия от нея не е достатъчно красиво. Причиняването на гимнофобията се приписва най-вече на медиите, толериращи определен идеал за красота.

Сибофобия – страх от храна

Тази фобия много често се бърка с анорексията, но двете всъщност са различни. Анорексиците се страхуват от това какъв ефект ще има храната върху тялото им, докато сибофобиците се страхуват от самата храна.

Итифалофобия – страх от еректирали членове

Знаем че звучи смешно, но всъщност не е. Лечението на тази фобия понякога отнема години и изисква пациентът да се изправи многократно срещу страха си. Знаем какво си мислят някои от вас и не – това не ви дава правото да си развявате "оръжието" пред хората с оправданието, че ги тествате за итифалофобия.

   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ