9 неуловими факта за нинджите

02.03.2016, 17:00

Игра на сенки

   
 
9 неуловими факта за нинджите

Нинджите не са холивудска измислица, а истинско изкуство на едни обвити в мистерия хора. Днес ще ви разкажем най-интересното за тях. 

Малко за начало:

Нинджуцу се заражда в Китай в първите векове на новата ера. Наричано с различни имена: Ин Сен Шу (метод за изчезване на тялото), Фа Шу (черни изкуства) и други, то обслужва шпионажа от древни времена, практикувано от тайни общества - затворени организации, подобни по характер на секти.

След като е пренесено в Япония през 7-8 век, то се развива първоначално около Киото в планинските райони на Ига и Кога. След това се разпространява из цяла Япония, но тези планини си остават основният център на Нинджуцу. В превод Нинджуцу означава "Изкуството да бъдеш невидим" или "Изкуството да бъдеш търпелив".

ФАКТ 1

Нинджите, за разлика от самураите, не се подчиняват на феодалния строй - те живеят в своя паралелен свят, който е управляван от могъщи кланове. Златните години на нинджите са през Средновековието, когато в Япония има около 70 клана. Изкуството се предава по наследство от бащата към сина или дъщерята. Да, жените също са нинджи - куноичи.

ФАКТ 2

Обучението се започва още от бебе - буквално. Когато наследникът на нинджата се роди, спалният кош на бебето се поставя между два ъгъла и периодично се люлее, за да се блъска в тях. Първо бебето плаче, но после свиква с люлеенето и развива вестибуларния си апарат. От малки ги учат да пазят равновесие в различни ситуации и да падат от високо без да си чупят нищо.

ФАКТ 3

Първите тренировки на децата (бъдещи нинджи) са свързани с издържливост и бягане. Например, трябва да бягат достатъчно бързо, за да задържат на гърдите си сламена шапка, притискана от потока на въздуха.

ФАКТ 4

Основното качество на ниджата е да вижда в тъмното, тъй като те излизат основно през нощта. От малки са държани в тъмни пещери по няколко дни, единственото с факла. После факлата става свещ и така постепенно трябва да се научат да се ориентират в тъмна пещера, без никакво осветление.

ФАКТ 5

Нинджите са много добре образовани. Владеят химия, физика, астрономия, математика, акупунктура, литература и театрално изкуство.

ФАКТ 6

Нинджите използват широк набор от оръжия и приспособления като мечове, шурикени и вериги, най-често скрити например в тояга или в периферията на сламена шапка. В допълнение са и експерти в подготовката на отрови, отвари и бомби. Жените-нинджи имат едно специално оръжие. Често се случва куноичи да прелъсти жертвата си и да го убие.

1658726

ФАКТ 7

Според книгатата на Цунетомо "Хагакуре" ("В сенките на листата") от 1716 година, нинджа получил поръчение да убие някакъв господар. Имението било строго охранявано и поради този факт убиецът се принудил да чака сгоден момент в клозета, скрит точно под клекалото в отходната канализация. Сред ужасната мръсотия и зловония нинджата чакал търпеливо докато жертвата не дошъл, за да се облекчи. Когато господарят клекнал, убиецът забил копието си в ректума му.

ФАКТ 8

Нинджата винаги носи със себе си таблетка с отрова. Той знае, че ако бъде хванат, смъртта ще е мъчителна и бавна, затова е в негов интерес да умре бързо. Според историците е имало случай, в който по време на мъченията нинджа да си отхапе езика, за да умре по-бързо.

ФАКТ 9

Нинджите никога не носят черни дрехи, както ни втълпява Холивуд. Черните дрехи привличат внимание, дори в най-тъмната нощ. Нощната бойна униформа на нинджата е черно-сива с червено-кафяви отенъци.

1658721

   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ