9 имунизиращи факта за вируса Ебола

21.09.2014, 11:06

Ако ви Еболи за него

   
 
9 имунизиращи факта за вируса Ебола

Мине се не мине и ето, че над света надвисне угрозата от някоя страшна пандемия. Дали защото наистина има опасност или защото медии и фармацевтични компании извличат облаги от подобни новини, но ето, че отново сме атакувани от микроскопичните орди на вирусите. Този път заплахата се нарича Ебола и идва от Африка. Представяме ви няколко факта за тази черна зараза, чумата да я тръшне, за да сте един мозък по-напред от другите.

1. Название

Името на вируса идва от мястото, където е засечен за първи път, а именно река Ебола в демократина република Конго.

2. Разпространение на заразата

Към настоящия момент вирусът е локализиран в страните от Централна и Западна Африка, където е естественото местообитание на животните, които го разпространяват. 

3. Ваксината

Лекарство срещу Ебола до този момент не съществува. Вирусът е действал само на своя територия и не е поразявал много хора, затова и медицината не се е интересувала от него. Според Световната здравна организация първата ваксина може да се очаква в началото на 2015 г. Междувременно британска фармацевтична компания вече започва с тестове на разработена от нея ваксина.

4. Началото

Разбира се, информацията не е 100% потвърдена, но се предполага, че в Африка епидемията се е разпространила от животните и по-специално летящите лисици. Местни, които са яли лошо изпечено месо от тези животни, са прихванали вируса и са го предали на останалите.

5. Първата атака

За първи път епидемия от Ебола възниква през 1975 г. в тогавашен Заир (днес Конго). 380 души са заразени с вируса, а 280 от случаите завършват с летален изход. Същата година заболяването обхваща и Судан, където се заразяват 284 души. 151 от тях не оцеляват.

6. Ниво на смъртност

Смъртността при зараза с Ебола е изключително висока - между 50 и 90%. Въпреки това преживелите болестта се възстановяват много бързо. Колкото по-рано докторите открият заразата, толкова по-добре.

7. Предаване на заразата

Хората са заразни, т.е. могат да предадат вируса на други, ако той се намира в кръвта им и други техни секрети. Обикновено, когато симптомите на болестта отшумят, изчезва и вирусът. Въпреки това мъжете могат да съдържат Ебола в семенната си течност до 60 дена след оздравяването си.

8. Статистиката

Сегашната епидемия от Ебола е най-голямата до този момент. Според СЗО към 16 септември т.г. заболелите са 4985, а починалите - 2461. 

9. Симптомите

Заболяването от Ебола се характеризира с болки в мускулите, главата и гърлото, придружени от висока температура. В начален стадий заболяването напомня настинка или грип. Появяват се гадене, диария, увреждат се бъбреците, а в някои случаи се появява вътрешен и външен кръвоизлив.

   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ