7 факта за химикалките

02.11.2016, 18:00

Преди 128 години Джон Лауд патентова химикалката, а сега ти ги крадеш от офиса

   
 
7 факта за химикалките

През 1888 година един кожар на име Джон Лауд създава писалка с малко въртящо се топче на върха, която се захранва непрекъснато от резервоар с мастило. Макар че и тази писалка се разлива, тя била по-ефективна за писане върху кожа от предишните.

Години по-късно през 1938 г., унгарският журналист Лазло Биро и неговия брат създават първата химикалка, която е достатъчно близка до съвременния дизайн. Тя изглежда плашещо практична и прави писането достъпно за масите, което плаши част от аристокрацията. Химикалките стават масово достъпни в САЩ едва през 50-те, когато Марцел Бик (Bic) създава култовата Bic Cristal, чиято модификация използваме и днес.

Иначе устройството е следното:

Мастилото, използвано в химикалката, омокря топчето под действието на собствената си тежест. Затова при поставянето на химикалката нагоре с топчето, тя спира да пише. Поради тази причина обикновената химикалка не може да се използва при липсата на гравитация.

1799267

Лазло Биро

Сега фактите:

1. Първата партида химикалки е продадена в Ню Йорк през 1948 година. Търсенето е било толкова голямо, че са командировани няколко хиляди полицая да пазят улиците. Продадени са 10 хиляди химикалки по 12 долара парчето – това е средната надница на работник тогава.

2. За две години от началото на бума двете най-големи конкуретни компании в САЩ, Eversharp и Reynolds успяват да бутнат цена до 50 цента парчето. Това обаче съсипва качеството и за кратко писалките си връщат старата популярност.

3. Всяка секунда на земята се продават 125 химикалки.

4. Човек изписва за година около 4,1 химикалки. С качествена химикалка, можеш да напишеш 50 хиляди думи.

5. Най-скъпата химикалка в света е платиновата Montegrappa – 1 милион евро.

1799269

6. Bic, които познаваш със самобръсначките и запалките държат величието си преди всичко на еднократните химикалки. Те държат 70% от европейския пазар и 1/3 от американския!!!

7. По статика на година умират повече от 100 човека, следствие от задавяне с капачка от химикалка.

   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ