7 научни теории, които ще бъдат разбрани само от някой гений

23.12.2014, 17:31

Представите ви за света може да се сринат

   
 
7 научни теории, които ще бъдат разбрани само от някой гений

Противно на повечето очаквания, учените не стоят със скръстени ръце и непрекъснато търсят нови и нови неоткрити и необяснени предизвикателства. Твърденията, които ще прочетете, са само част от напрегнатия научен свят, в който те живеят. Самото твърдение, че живеем в Матрицата или че Вселената не би трябвало да съществува е логично да ни накара и ние да се замислим върху тези въпроси.

Времето минава по-бавно на Международната космическа станция

Земната гравитация забавя времето и то всъщност тече по-бързо, отколкото сме свикнали. Човек би си помислил, че това звучи налудничаво, но всъщност астронавтите са успели да измерят тази разлика. Времето в Космоса се движи 0.007 части от секундата по-бързо от това на Земята. Ако не ни вярвате, се запишете за полет в Космоса и си носете подходяща апаратура за измерване на времето.

Почти е сигурно, че живеем в Матрицата

Според британския философ Ник Бостром хората живеят в симулатор, подобен на филма "Матрицата". Неговата логика е следната - компютрите ни са достатъчно мощни, за да осъществяват симулация на света, точно както във филма, и могат да създават и управляват изкуствено интелигентни "хора". Тези същества се развиват и приличат на истинските хора, като живеят свой живот. В крайна сметка според британеца има безкрайни пластове матрица, в които има място за всички и така няма как тези светове да се застъпват един с друг.

В клас от 25 деца две от тях най-вероятно ще имат рожден ден

Повечето хора биха си казали, че такова съвпадение е малко вероятно. Това не е така, защото всъщност има 57% шанс да се случи. Самата логика на хората не е правилна - те гледат децата по отделно, а не по двойки. Ако ги гледаме по двойки в група от 25 деца има 300 възможни двойки, което означава, че всъщност е доста вероятно две от тези деца да имат рожден ден.

Има повече от една вселена

Според една теория, която се счита за вярна, има милиарди вселени. Според Джордж Елис нашата вселена се разширява непрекъснато. Също така има други, невидими за нас вселени, с които някой ден най-вероятно ще се сблъскаме. Единственото несигурно нещо е колко всъщност са тези вселени и дали се подчиняват на същите физични закони като нашата.

Има повече от четири измерения

Според много физици има повече от четири измерения, но те са прекалено малки и затова не можем да ги видим. Мозъкът отчита тяхното присъствие, но не го осъзнава. Това е пространство, в което можем да отидем, когато сме в точно определено психическо състояние. Тези твърдения споделя и Карло Ровели, физик от Университета в Марсилия. "Това е нещо, което все едно притежава няколко ръце, точно както индийският Бог Вишну".

Никой не знае какво точно е компютърът

Този въпрос обикновено измъчва преподавателите по компютърни науки. Дали е калкулатор? Дали е слънчев часовник? Според тях никой не е в състояние да даде смислен отговор на този въпрос.

Вселената изобщо не трябва да съществува

Тази година американските физици достигнаха до основното твърдение, че Вселената не би трябвало да съществува. Според тях не е логично всичко да започва с Големия взрив. Според проф. Лаура Мерсини-Хютън, когато една умираща звезда експлодира, тя не се свива, а се превръща в черна дупка, от която нищо наоколо не може да избяга. Ако приемем, че теорията ѝ е вярна, то при всеки взрив на звезда трябва да се образува нова черна дупка. Така образуването и съществуването на нашата вселена е меко казано нелогично.

   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
КОМЕНТАРИ 1
Подреди по: Най-нови | Най-стари

от Не е посочен | 23.12.2014 | 19:43
1 относно последното- ами всъщност не съвсем всяка звезда се превръща в черна дупка Така че може би това е една от другите теории Според която има мултивселена изградена от вселени Във всяка вселена има галактики Които са изградени от звезди и така нататък Въпросът е че нашата вселена сигурно е като тези звезди (твърде малки за да станат черна дупка) затова е имплодирала и заради гравитационните сили и ускорението е експлодирала (това си е моя теория)
НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ