7 миниатюрни същества, които владеят нашия свят

04.10.2015, 10:29

Трябва да сме им благодарни

   
 
7 миниатюрни същества, които владеят нашия свят

Някои от най-мощните процеси на Земята се извършват от най-дребничките същества, по-малки, отколкото изобщо можем да си представим. Всеки ден, откакто са се пръкнали на този свят, те работят здраво, за да "задвижват" нас и нашия свят. Днес ще ви представим 7 от тях.

1. Бактериите, които произвеждат витамини

1576515

Допада ли ви фактът, че кожата ви не е свръхчувствителна на допир? Кефите ли се, че кръвта ви се оросява? Е, благодарете на групата бактерии, които произвеждат витамин B12. Те са единствените, които притежават нужните ензими за създаването на тези витамини. Такива бактерии се съдържат в почвата, за да подхранват определени растения, други пък откриваме в животинското месо, което ядем и по този начин също си добавяме важните витамини. Ако нещо лошо се случи с тези бактерии, светът ще приключи много бързо.

2. Гъбата Gliocladium roseum

1576514

Един ден тази гъба може да произвежда горивото за колата ви. Не се е*аваме. Знаете, че от много време се говори за биогорива, а именно Gliocladium roseum в момента се явява основен претендент за първото място, защото успява да разгради целулозата по-бързо от всеки друг организъм.

3. Бактериофагните вируси

Вече знаем, че не всички бактерии са лоши, но това не значи, че трябва да вкарваме бактерии като Ешехерия коли в тялото си например. Само дето го правим ежедневно. Белите дробове, очите, носовете, устите ни - всеки ден се пълнят с бактерии. Група учени правят експеримент - в човешка тъкан слагат Е. коли и след ден половината кожни клетки умират. На следващия ден специалистите повтарят упражнението, но този път добавят бактериофагни вируси. Резултатът - половината бактерии Е. коли умират за един ден. Според учените хората са еволюирали благодарение именно на бактериофагите, които се явяват наш защитник.

4. Осите

1576512

Ако обичате хляб и бира, поклонете се на осите. Да, външният им вид може и да е вдъхновил "Пришълецът", те може и да ни жилят и да снасят ларвите си в мозъците на други животни, като по този начин ги подлудяват. Само че всъщност осите са И добри. Ядат грозде и други плодове, които ферментират в малките им телца, после биват повърнати, за да има от какво да се хранят ларвите, които, когато пораснат, разнасят "готовия продукт" в природата. Да, най-вероятно осите имат голям принос нашите предци да открият процеса на ферментация.

5. Крилът

1576513

Знаете, че крилът е храната на китовете, но може да се окаже, че това е най-малко полезното нещо, което всъщност правят. Учени откриват, че когато плува, крилът образува малки водовъртежчета. Тези водовъртежчета засмукват вода от горните слоеве на океана към по-долните и обратно. Смесването на различните пластове вода, различните температури и хранителни вещества, резултат от плуването на крила, може да се окаже причината за богатия живот в някои части на океаните.

6. Фитопланктон

Фитопланктонът е на дъното на океанската хранителна верига. Всичко, което е на дъното на някаква хранителна верига, е важно. Което значи, че фитопланктонът е изключително важен дори за нас самите. Дори за въздуха, който дишаме. Става дума за фитопланктона от един конкретен тип - prochlorococcus.

7. Термитите и техните стомаси

1576516

Светът има нужда от азот. Без азот няма протеини. Без азот няма ДНК. Без азот няма живот. Азотът съставлява 78% от атмосферата, само дето е нереактивен. Освен ако не сме термити. Да, смятаме ги за лоши, защото могат да разрушат къщите ни. Само че не знаем, че в коремчетата им живее бактерия, която "поправя" азота и чрез движението си термитите го разпространяват навсякъде. Мерси.

   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ