7 изключително странни синдрома с халюцинации

07.07.2014, 11:28

Ти да видиш!

   
 
7 изключително странни синдрома с халюцинации

Множеството познати и изучавани състояния, в които хората получават тежки халюцинации, показват колко е сложен всъщност човешкият мозък. Може и да си мислим, че халюцинациите са "бъг в системата", явления, които се случват веднъж и повече не се повтарят в същия вид, но се оказва, че в някои случаи, ако се третира специфична част от мозъка, може да се "произведат" конкретни изображения и различни хора реално да халюцинират по абсолютно един и същи начин.

Досега много състояния с халюцинации са били обвити в мистика, но с развитието на изследванията над човешкия мозък учените все по-често разкриват конкретните причини за някои доста объркващи състояния. Вижте седем изключително странни халюцинации, които показват, че всичко е възможно, когато мозъкът си почине от реалността.

1. Синдром "Алиса в страната на чудесата"

Характеризира се със странни усещания за време и пространство, подобни на тези, които Алиса преживява в "Алиса в страната на чудесата". Пациентите с този синдром описват, че виждат обекти или части от тялото си, които са с необичайни размери или променена форма. Според учените такива халюцинации могат да се получат в следствие от инфекции, епилепсия, мигрена или мозъчен тумор.

Смята се, че авторът на "Алиса в страната на чудесата" Луис Карол е имал точно такива халюцинации заради тежката мигрена, от която е страдал, и така се е вдъхновил и ги е "предал" на своята героиня.

Английският психиатър Джон Тод първи описва това състояние в статия, публикувана в Canadian Medical Association Journal през 1955 г., затова и синдромът често е наричан Синдром на Тод. Още през 1952 г. се споменава за случай с жена, която твърди, че се чувства ниска и широка, когато ходи и, за да опише точно усещанията си, се сравнява с Алиса.

2. Синдром на ходещия труп

Наричан още Синдром на Котар, това е рядко мозъчно заболяване, при което пациентът смята, че е мъртъв, умира или е изгубил всичките си вътрешни органи.

Състоянието е описано за първи път през 1880 г. от френския невролог Жул Котар. Той открива синдрома у жена, която страда от депресия и има симптоми на психоза. Пациентката вярва, че няма мозък и черва и затова няма нужда да се храни. По-късно умира от глад. Други случаи на Симптома на Котар са регистрирани у пациенти с различни психиатрични и неврологични проблеми, включително шизофрения, мозъчни травми и множествена склероза.

3. Синдром на Шарл Боне

Хора, загубили зрението си, може да развият Синдром на Шарл Боне, който включва силни халюцинации. Страдащите от този синдром обикновено виждат човешки лица, рисунки, цветове и различни обекти. Смята се, че това се случва, тъй като мозъкът вече не получава визуална информация от очите и започва да си измисля изображения. Синдромът на Шарл Боне се появява в 10-40% от случаите, в които зрелите хора са загубили зрението си.

4. Клинична ликантропия

В много редки случаи пациентите вярват, че се превръщат във вълци или други животни. Започват да усещат телата си по различен начин, твърдят, че усещат как им расте козина и зъбите им се удължават. Освен във вълци, пациентите с клинична ликантропия може да се "превръщат" в кучета, прасета, жаби и змии.

5. Синдром на Капгра

Пациентите със Синдром на Капгра смятат, че някой измамник е заел мястото на техен близък или приятел. Състоянието се наблюдава у пациенти с шизофрения, Алцхаймер, Паркинсон, деменция и мозъчни увреждания.

6. Синдром на Отело

Кръстен на Шекспировия персонаж, Синдромът на Отело се характеризира с параноичен страх, че партньорът на пациента изневерява. Хората развиват тежки обсесивни мисли и често са агресивни към своите половинки.

7. Синдром на Екбом

Пациентите със Синдром на Екбом са убедени, че в организма им има паразит, който лази под кожата им. Те твърдят, че усещат силни сърбежи, ухапвания и често, опитвайки се да се отърват от "паразита", се самонараняват. Не е ясно какво точно причинява това състояние, но учените са намерили връзка между проявата му и настъпили структурни промени в мозъка.

   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ