7 издути факта за плоските червеи

27.01.2015, 15:30

Какво да ги правиш, биология...

   
 
7 издути факта за плоските червеи

Плоските черввеи са един от многото интересни животински видове, населяващи нашата планета. Някои от тях са хищници, живеещи сред сладките или морските води, други пък са паразити и си правят хралупи в телесата на животни или хора. Размерите на тези симпатични животинки достигат от няколко милиметра до над 20 метра... Повечето са с листообразна форма, но се срещат и различни други вариации на външния им вид. Като едни от живите организми, които не срещаме често (поне визуално), техните тайни са интересни и затова ви предлагаме да се запознаете с няколко любопитни факта по отношение на плоските червивци.

1. Започваме с нещо жълто - много видове плоски червеи, като Pseudobiceros hancockanus, провеждат брачната си церемония по сексуално-насилствен начин или иначе казано - дуелират се с пениси. Целта на това занятие е да се определи кой от двата хермафродитни червея ще играе женската и ще се грижи за децата и кой ще доминира.

2. Плоските червеи могат да си предават информация, изяждайки се. Група учени правят необичаен експеримент - поставят няколко червея в лабиринт, след което същите биват смилани на пюре и превръщани в храна за други червеи, които на свой ред биват поставяни в същия лабиринт. Червеите, яли от пюрето, направено от събратята им, намират пътя веднага.

1466192

3. Разделнополовите червеи шистозоми може и да са разделени по полове, но в живота си мъжките и женските прекарват неразделно едни от други - дамите живеят в специален джоб на гърба на мъжките. Някои представителки на човешките жени живеят по абсолютно същия начин.

4. Повечето видове плоски червеи притежават уникалната способност да се обръщат с хастара навън или това, което е било вътрешност, се превръща във външност.

1466193

5. Плоските червеи са корави копелета - ако отрежете, да речем 1/100 част от тялото им, тази част е способна на практика да се възстанови до напълно функциониращ организъм.

6. Планарията пък може съвсем умишлено да се разпадне на части, ако се почувства застрашена. Веднага след като обстановката се нормализира, частите започват да регенерират и хоп - планарията вече си има братя и сестри.

1466194

7. Веднъж учените открили интересен кръстовиден червей с две глави и две опашки. При по-внимателно изследване се оказало, че това са два слепени откъм гърба червея. Тази необичайна формация е наречена Diplozoon paradoxum. Червеите от този вид започват живота си отделно, но достигайки полова зрялост, те спират да се развиват и умират, ако не срещнат себеподобен. Случи ли се последното, започва едно от най-интимните сливания между два индивида, които природата познава. Двата червея отдават своите гръбни издънки една към друга и се сливат в единен организъм, без никакви следи от разделителни прегради...

   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ