7 животоспасяващи процеса, които тялото ви изпълнява ежедневно

14.12.2016, 18:00

За важността на прозявките, кихавиците, хълцането и още

   
 
7 животоспасяващи процеса, които тялото ви изпълнява ежедневно

Може да смятате, че познавате тялото си перфектно, но най-вероятно ще трябва да премислите тази си оценка, след като разберете за тези на пръв поглед обикновени мерки, които тялото ви взима, за да ви предпази. Ние правим изброените неща всеки ден и те може да изглеждат като рутинна част от живота (понякога дори дразнеща), но причините за тях са наистина впечатляващи. Убедете се сами:

1. Прозяването охлажда мозъка.

Прозявката е еволюционна тактика, която намалява температурата на мозъка и го предпазва от "прегряване". Затова през лятото се прозяваме повече, а статистически хората, които живеят в по-топли страни се прозяват най-много.

2. Кихането изчиства носа от бактерии и вируси.

Кихавиците изчистват дихателните пътища от всякакви дразнители и бактерии и по този начин ни предпазват от болести. Това е и причината да се казва "На здраве!", когато някой кихне.

3. Сутрешното разтягане загрява тялото и повишава енергията.

Непреодолимото желание да се разтегнем след сън е продиктувано от мозъка. То кара кръвта да се раздвижи и с това идва прилив на енергия. 

4. Хълцането предпазва от задавяне.

Според експертите целта на хълцането е да попречи на тялото да яде прекалено бързо, защото това може да доведе до задавяне и задушаване. Нещо повече - бавното ядене подпомага храносмилането и дори е полезно за сваляне на килограми.

5. "Гъбясалите" ръце служат за по-добър захват.

Да, странно е как пръстите на ръцете се набръчкват, когато прекарат повече време потопени във вода, но изглежда, че за това също си има причина. Според учените ръцете ни "гъбясват", за да може да държим здраво нещо, дори когато сме мокри. Може да не е много красиво, но явно е доста полезно.

6. Сълзите защитават очите.

Сълзенето на очите е защитен механизъм, който почиства очите и ги защитава от бактерии и инфекции. Също така те намаляват стресовите хормони, което обяснява защо се чувстваме по-добре и с по-бистър ум, след като си поплачем.

7. Настръхването засилва сетивата.

Когато настръхнем и космите ни се изправят, това увеличава повърхността на кожата и ни прави по-чувствителни от обикновено на докосване и други сетивни стимулации. Това обяснява защо настръхваме, когато сме уплашени или възбудени. 

   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ