7 археологически открития, излезли от най-дълбоките ни кошмари

29.10.2015, 14:00

Ужасии, скрити в земята

   
 
7 археологически открития, излезли от най-дълбоките ни кошмари

Обичаме ужасите, но винаги сме предпочитали да ги гледаме от разстояние. Може би затова не се захванахме с археология. Хората, посветили се на тази иначе страшно интересна професия, рискуват да се натъкнат на откровени ужасии, търпеливо изчакващи в земните недра.

Точно за такива ужасяващи археологически открития ще ви разкажем сега. Надяваме се, че вече сте обядвали и че по принцип обичате да се страхувате.

1. 2000-годишно тяло, което не се разлага

1588796

През 1971 г. група археолози намират останките на китайска благородна дама, която е умряла преди около 2000 години. Въпреки това тялото ѝ е покрито с кожа, има си органи и тъкани. Според експертите трупът се е запазил така добре, защото е бил заровен на изключително голяма дълбочина, на която практически разлагане не може да се осъществи. Освен това ковчегът е поставен в седем други на принципа на матрьошката. Самото тяло пък е обвито с 20 пласта коприна.

Смята се, че това откритие е едно от най-важните за миналия век. И до днес останките на жената се изучават, за да се добие по-добра представа за древните методи за съхраняване на мъртъвци.

2. Оковани скелети

1588799

През 2014 г., докато проучват римска гробница, археолози откриват скелети на деца и възрастни. По-важното е, че всеки един от тях е с окови около ръцете, краката или вратовете. След допълнителни проучвания са открити следи от ухапвания, които водят специалистите до заключението, че най-вероятно става дума за роби, пускани да се бият с животни.

1588800

3. Пустинни кукли от ада

1588795

Пустинята Атакама в Южна Америка е била дом на племето Чинчоро, в което са се извършвали доста странни и плашещи ритуали за мъртъвците. Един от най-шокиращите според археолозите, открили ужасяващите скелетни доказателства, е този, в който покойникът бива разчленен, а след това крайниците му се зашиват обратно, за да заприлича на кукла. Друг често срещан метод е вътрешностите на трупа да се заместят с пръст, а след това тялото да се остави да бъде "изпечено" от Слънцето и по този начин консервирано.

4. Гробница, пълна с деформирани черепи

1588792

На археолозите е известна древната практика за деформиране на черепи на деца. Идеята на Маите, които са извършвали тези ужасии, е да направят така, че тези по-различни деца да станат значими личности в племето. Според учените обаче в повечето случаи децата или умират скоро след ужасяващата манипулация, или цял живот изпитват нечовешки болки.

5. Миниатюрни ковчези

1588793

Открити през 1836 г., всички малки ковчези са дълги по по-малко от метър. В кутиите има дървени кукли, облечени с различни дрешки и с боядисани черни ботушки. След сериозно проучване се оказва, че някои от куклите са заровени преди други, така че се наблюдава някаква последователност. Според учените някой години наред ги е заравял, а всичко сочи, че не са създавани от деца, а от възрастен човек. Смята се, че въпросните кукли са нещо като почитане на жертвите на известните серийни убийци Бърк и Хеър, които убиват 17 души и продават телата им за медицински изследвания. Познайте колко ковчега с кукли са открити? Точно така - 17.

6. Чумава къща

1588794

Докато изследват китайското селище Хамин Манга, арехолози откриват останки от над 20 едностайни къщи. В една от къщите се натъкват на 97 скелета. Жертвите са между 19 и 35-годишни и според учените са били нападнати от болест, подобна на чумата. Множеството трупове се дължат на това, че болестта така бързо се е разпространила, че жителите не са можели да смогнат и да заровят всички починали. Скелетите, които са били най-отгоре, са били много обгорени, което води до мисълта, че местните са решили за всеки случай да изгорят болните и така да спрат заразата.

7. Мумията, открита в статуя на Буда

1588798

През 2015 г., докато е изследвана една статуя на Буда, експертите забелязват нещо необичайно във вътрешността ѝ. Оказва се, че вътре има тяло на монах, който е преминал през процес на самомумификация.

Честно, не искаме да сме на мястото на археолозите, защото няма да можем да спим спокойно.

   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ