6-те основни сюжетни линии в литературата

23.11.2016, 10:30

Срещат се навсякъде

   
 
6-те основни сюжетни линии в литературата

Голяма част от любимите ни литературни творби разказват историята си, като се движат по добре отъпкани пътища. Нещо повече - болшинството произведения, които са плод на въображението на автора, а не проследяват реална история, се базират на доста по-малко сюжетни линии, отколкото сте си представяли. 

До това заключение са достигнали група изследователи от Университета на Върмонт, след като са анализирали повествованието на над 1000 литературни творби. Според тях съществуват 6 различни и много често срещани начини за разказване на историята, които могат да се открият отново и отново в много популярни произведения. Вдъхновение за тяхното проучване е бил американският автор Кърт Вонегът, който първи е предложил тази теория за сходство в сюжетите при защита на магистърската си дипломна работа, която обаче е била отхвърлена от Университета на Чикаго.

За да анализират 1327-те книги, изследователите са взели предвид три езикови филтера, които се използват за анализ на настроенията и извличане на емоционално съдържание от текстове с над 10 хил. думи. Така те са успяли да заключат, че има само 6 основни емоционално въздействащи сюжетни линии: "издигане", "падение", "от дъното към върха", "от върха към дъното", "от върха, през дъното и отново на върха" и "от дъното, през върха и отново на дъното". 

   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ