6 неща, които не знаете за халюциногенните гъби

22.12.2014, 17:28

Първа гъбка ша-ла-ла, втора гъбка ша-ла-ла...

   
 
6 неща, които не знаете за халюциногенните гъби

На Коледа се случват чудеса, особено ако си хапнал гъбки преди това. Тази фраза може и да не сте я чували, но всъщност е съвсем реална и изпълнена с истина. Всички, които са яли "весели" гъбки, знаят, че действието им почти всеки път е различно, но пък и точно това му е интересното, нали?

Днес сме решили малко да ви обогатим относно гъбите халюциногенки, но не за да ви зарибяваме по тях, а за да ви разкрием един нов свят, пълен с непознати неща. След като научите следващите 6 факта за халюцките, вече няма да се чудите защо Алиса също посяга към тях.

1. Съществуват около 200 вида гъби, които предизвикват халюцинации. Общата им съставка псилоцибин формира нови "пътеки" за невроните в мозъка. Резултатът може да бъде еуфория, халюцинации и променени усещания за време и пространство. Може да предизвика световъртеж и паник атака.

2. Само в три европейски държави притежанието и отглеждането на халюциногенни гъби е позволено. Това са, ВНИМАНИЕ, България, Чехия и Испания. В останалите страни законите са по-строги. Например в Холандия самите гъби са незаконни, но продажбата им е доста разпространена.

3. Към халюцките не може да се пристрастиш, въпреки че има случаи, в които употребили развиват психологическа нужда. В Johns Hopkins University и в момента се провеждат изследвания в опит да се докаже, че псилоцибинът може да е ключът към лекуване на никотиновата зависимост. Други изследвания сочат, че може да лекува стрес, обсесивно-компулсивно разстройство и главоболие.

4. Както може би знаете, папкането на халюциногенни гъби не е съвременно откритие. От хиляди години в Централна Америка тези гъбки се използват в религиозни церемонии. Ацтеките ги наричат "теонанакатл" или "плътта на боговете". Дори има теории, че много скални рисунки, открити в Алжир, показват ритуално ядене на гъби. На някои от рисунките те растат от самите хора, което може да е доказателство, че и авторът им е бил активен ползвател на тези природни дрогички.

5. Според антрополога Джон Ръш трябва да благодарим именно на халюцките за Дядо Коледа. Според него всеки декември сибирски шамани са давали на местните племена специални гъби. И понеже снегът там е бил изключително обилен, въпросните шамани често влизали в домовете през комините. Гъбите, които племената са ядяли, били червено-бели. Какви са цветовете на Дядо Коледа? Точно така. Духовните животни на шаманите пък били елените... Вече навърза ли ви се картинката?

6. Друга теория за халюциногенните гъби идва от американския философ Терънс Маккена, който твърди, че те са оказали огромно влияние върху еволюцията на човечеството. Когато предците ни са ядяли халюцки, растящи из кравешките изпражнения, са подобрявали визуалните си способности и са ставали по-добри ловци.

Източник: Telegraph

   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ