6 неща, които не знаете за Nirvana

30.09.2014, 09:31

Вечните легенди

   
 
6 неща, които не знаете за Nirvana

Албумът "Nevermind" излиза на 24 септември 1991 г. Договорът, който Nirvana има със Sub Pop, им носи едва 600 долара, но тогава никой не подозира, че "Nevermind" ще бъде продаден в над 30 милиона копия в целия свят. В онези години групата не е особено популярна и обичана, по MTV дори объркват името на песента им "Smells Like Team Spirit". С времето обаче Кърт Кобейн и компания се превръщат в една от най-влиятелните групи на 90-те години.

За да ви напомним отново за тази велика банда, а и да почетем по някакъв начин 23-годишнината от пускането на "Nevermind", ви предлагаме 5 неща за Nirvana, които най-вероятно не знаете.

1. Teen Spirit - е марка дезодорант. Кърт Кобейн не знае това, когато прочита какво е написалa неговa приятелka на стената: "Кърт мирише на Teen Spirit"

1400376

Катлийн Хана, позната от Bikini Kill и Le Tigre, се напива със своя приятел Кърт Кобейн през 1990 г. След като на стената на център за бременни тийнейджърки пишат със спрей "Бог е гей", двамата продължават да пият в апартамента на Кърт. Катлийн започва да драска разни неща по стените. Месеци след въпросната вечер Кобейн се обажда на Катлийн, за да ѝ поиска разрешение да използва едно от изреченията, които е написала. Тогава тя си мисли "Как, по дяволите, ще успее да включи в песен изречението "Кърт мирише на Teen Spirit".

Мистерия няма: просто тогавашното гадже на фронтмена на Nirvana - Тоби Вейл, използва този дезодорант (който вече не съществува). Кобейн обаче изобщо не знае, че това е марка, а не комплимент за него и прави култовата песен "Smells Like Teen Spirit". По-късно се ядосва адски за тази своя грешка.

2. "Smells Like Teen Spirit" е замислена като шега. В момента, в който Кърт я представя на групата, всички дружно я намразват

За песента Кобейн казва: "Това е просто шега с идеите за революция" и "цялата песен е изградена от противоречащи си идеи". Когато останалите членове на бандата я чуват, изобщо не я харесват. Крис Новоселич я нарича "нелепа", но Кобейн настоява и в продължение на час и половина свирят само нея. По-късно барабанистът на Nirvana Дейв Гроул си спомня: "Когато видях, че Кърт пише текста 5 минути преди да ни я представи, нямаше начин да повярвам, че с тази песен ще можем да кажем каквото и да е."

"Here we are, entertain us" е фраза, която Кобейн е казвал, когато са канили бандата на различни места - "Ето ни, забавлявайте ни, вие ни поканихте."

3. Nirvana са изгонени от партито по случай излизането на "Nevermind", защото започват бой с храна. Бандата е известна с непрестанните си шеги и номера, които спретват на хората около себе си

На единствения концерт на групата в Питсбърг, само няколко дни след излизането на албума "Nevermind", членовете се сбиват, а Кърт запалва мебелите. Друга легенда гласи, че през 1992 г. по време на музикални награди Кърт и Къртни се скарват с Аксел Роуз. Твърди се, че двамата са плюли, уринирали, а Кърт дори е свършил върху пианото, на което са смятали, че Аксел ще свири по-късно "November Rain". Но на негово място сяда Елтън Джон.

Спомняйки си за партито по случай излизането на "Nevermind", музикалният журналист Еверет Тру си спомня: "О, винаги ставаха боеве с храна. Беше неизбежно. Тези момчета бяха като деца. Хвърляха се яйца, всякакви продукти, слагаха се CD-та в микровълновата, беше нещо страшно. След като всички ни изхвърлиха от купона, отидохме на гости у Сузи, облякохме всички момчета от бандата в рокли, сложихме им грим и започнахме да танцуваме. Мисля, че по-късно видях Кърт да замерва съседските коли в яйца."

4. Обложката на "Nevermind" е трябвало да показва раждане

1400375

Момчетата от Nirvana гледат документален филм за раждането под вода и Кърт решава "Хайде да сложим това на обложката". Разбира се, изображението се оказва прекалено брутално, така че в крайна сметка се спират на плуващото бебе.

5. Кърт Кобейн е изхвърлен от апартамента си след записването на албума и е принуден да живее в колата си

Когато Кобейн се прибира след записите за албума, всичките му вещи са в кутии и той разбира, че е изгонен от жилището. Налага му се месеци наред да живее в своя Plymouth Valiant ot 1963 г. Това не е първият път, в който Кобейн остава бездомен. Още от тийнейджърска възраст на музиканта му се е налагало да спи на улицата - заради неплатени сметки, скандали и други проблеми.

6. Табелката, която посреща гостите в родния град на Кърт - Абърдийн, гласи "Come As You Are"

Управата слага този надпис през 2005 г., 11 години след смъртта на Кобейн. Дядо му - Лиланд Кобейн, одобрява идеята: "Всеки ден минавам покрай него и го гледам".

   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ