5 страни, с които сомалийските пирати съжаляват дълбоко, че са се забъркали...  2 Виж всички снимки

24.05.2018, 12:00

...и 6 неща, които не знаете за сомалийските пирати

   
 

1. Те страдат от комплекса на Робин Худ

Много сомалийски пирати се виждат като добрите момчета. И в някой момент най-вероятно наистина са били такива. След като правителството в Могадишу се разпада през 1991 г., съседните страни започнали незаконен риболов в сомалийските води. Първите пирати били просто ядосани рибари, които се възприемали за "брегова охрана".  Тяхната задача била да се грижат за териториалната цялост на Сомалия, докато правителството успее да се вдигне на крака.

2061921

2. Пиратството е водещата индустрия в Сомалия

Според някои оценки пиратите са привлекли 150 млн. долара през 2008 г. в индустрията на страната. Всъщност пиратите често се оказват най-успешните ергени. Докато малките играчи печелят около 5-цифрени суми, техните шефове получават по 2 милиона долара годишно - в страна, където можете да купите вечеря за по-малко от 1 долар.

2061922

3. Да станеш пират е лесно.

Всеки може да стане пират. Единствено се нуждаете от пистолет и моторна лодка. По-трудното е да чакате да мине някой търговски кораб. В голяма част от случаите, поради международните споразумения, търговските кораби нямат право да разнасян оръжия, което ги прави лесна цел. За горките търговци, скоростта на плавателното им средство се оказва единственият шанс да се измъкнат. Но тъй като повечето търговски кораби не се славят с висока скорост, пиратите нямат проблем да ги догонят.

2061925

4. Законът не може да ги пипне.

Всеки знае, че пиратството не е морално, но е незаконно ли е? Истината е, че местата, където пиратите оперират, са действително беззаконни. На територията на Сомалия няма функциониращо правителство, което да налага регламенти. И тъй като народите не контролират голяма част от океана, закони в открито море просто няма. 

2061924

5. Пиратите рядко убиват хора.

Трудно е да различите пиратите от обикновените рибари, докато не се качат на борда ви и не извадят калашниците. Така че флотилиите нямат много какво да направят освен да обикалят и да гледат лошо. След като пиратите отвлекат кораб, военоморските сили рядко се опитват да го спасят, защото по този начин могат да навредят на заложниците. Сомалийците знаят, че цивилните граждани струват стотици долари, поради което ги държат в добро здраве. Парадоксът е, че правителствата пък са наясно, че пиратите рядко нараняват заложниците, поради което и не са склонни да плащат откупи. 

2061923

6. Сомалийските пирати вредят повече на Сомалия, отколкото на някой друг.

Сомалия е най-голямата жертва на пиратите. Близо 4 милиона души (половината от населението) зависят от хранителните дарения, за да оцелеят. Но пиратските атаки срещу корабите, пренасящи хранителни стоки, затруднява дарителската дейност. Обединените нации са затруднени в изпращането на провизии. Заради това те често търсят военноморски ескорт, който обаче струва скъпо. 

За финал, ето и 5 държави, с които сомалийците са сбъркали горчиво да се забъркат (екшънът е гарантира, особено от руските сили):

   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ