5 причини да си миеш зъбите, по дяволите!

27.06.2018, 09:00

Миенето на зъбите не е конспирация на Световната здравна организация

   
 
5 причини да си миеш зъбите, по дяволите!

1. Ок, съвсем очевидно е, че ако не си четкаш зъбите с паста за зъби, вероятно ще си ги загубиш по едно или друго време. Стигнеш ли до там, ще разбереш по трудния начин, че тяхното миене два пъти дневно може потенциално да ти спести цяло състояние. 

2071972

2. Причинен от натрупване на плака върху зъбите, гингивитът често води до подуване на венците и съответно до тяхното кървене, когато си ги четкаш. По ирония на съдбата, има само един начин да се предотврати това - редовно миене. 

2071976

3. Мислиш си, че подутите, кървящи венци са кофти? Е, този гингивит ще се разпространи и ще започнеш да губиш алвеоларната кост около зъбите си, което ще последва и самите ти зъби. Бъди сигурен, че може да стане много по-лошо, защото, както са установили лекарите, т.нар. "пародонтит" е врата към други много по-сериозни усложнения. 

2071970

4. Кои са тези усложнения? Ами, инфекциите, разбира се! Никога не подценявай какво свърталище на бактерии е устата ти. А устата е, така да се каже, вход за почти всяка друга част от тялото ти. Това означава, че когато устата ти се зарази с вредни бактерии, това неизбежно ще засегне нещо друго, което може би ти е по-скъпоценно от зъбите. 

2071975

5. Кое обаче би било това по-ценно нещо? Сърцето достатъчно скъпо ли ти е? Можем да се обзаложим, че е така. Ако венците ти кървят и устата ти прелива от плака и бактерии, последните в крайна сметка ще попаднат в кръвта. За съжаление, това означава, че неизбежно ще мине през сърцето ти. Това вече е кофти момент, защото със сърдечните пристъпи може да стигне и до... сърдечен удър. А сърдечните удъри - до деменция или смърт. 

   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ