5 качества, които геймингът възпитава у вас

Едно силно подценено откъм ползи хоби

   
 
5 качества, които геймингът възпитава у вас

Не са много хобитата на малки и големи, които да бъдат толкова несправедливо заклеймени, както геймингът. Какво ли не сме чували за играенето на компютърни и видео игри - че водят до заседнал начин на живот, че са първата стъпка към асоциалността на подрастващите или че тласкат децата към понижаване на успеха в училище.

Има обаче и куп позитиви, които редовният гейминг може да донесе на младите хора. Макар и мнозина да останат несъгласни с подобно твърдение, играенето на видео игри е малко или много интелектуално упражнение, което няма как да не остави отпечатък върху развитието на геймърските мозъчета.

Естествено, тук говорим за изцяло дооформяща функция във формирането на нечий интелектуален багаж. Основата си остава отговорност на родители, учители и т.н., като най-лесно е да обвиним видео игрите за неуспехите, които някои родители претърпяват в отглеждането на своите деца и възпитанието им.

Ние обаче ви предлагаме пет позитиви, които според нас видео игрите могат да окажат върху развитието на деца и подрастващи.

1. Възпитаване на упоритост у играещия

Десетки пъти ми се е случвало да изпадна в състояние на амок, почти готов да захвърля контролера си в стената, достигайки до момент, ниво или бос, които ме изправят на ръба на възможностите ми в съответната игра. Какво обаче ми остава? Тъй като купуването на нов контролер е твърде скъпо удоволствие, нямам друг избор, освен да опитам отново, и отново, и отново. Докато успея. Някои игри са ме накарали да бъда толкова упорит и последователен в опитите си да успея, търсейки нови и нови решения, колкото почти никога не ми се е налагало. Дори и по време на ученето ми за изпит, например.

2. Нови нива на изобретателност

Ако мислите, че тетрисът е трудна игра, то вероятно нямате и идея какви предизвикателства предлага съвременният гейминг. Някои от пъзелите в игрите конкурират тестовете за интелигентност на МЕНСА, а освен ако не искате да чийтвате, търсейки отговори на загадките в интернет, трябва да демонстрирате забележителна изобретателност за разрешаването им. Родители, не си вадете погрешни изводи. Днешните игри наистина стимулират мисленето на децата с цялостната си комплексност. А за съжаление, днес децата май-май нямат чести поводи да размърдат сивото си вещество.

3. Работата в екип е често наложителна

Играенето в мултиплейър заема все по-съществена роля в съвременния гейминг, а често онлайн цъкането налага и работата в екип. Кооперативните режими не минават без прецизен синхрон между съотборниците, които са длъжни да планират заедно почти всяка следваща своя стъпка на съответното ниво. Каква по-добра подготовка за отборната работа, която предстои на децата в бъдещите им кариери?

4. Спестовност, планирани харчове и умни покупки

Все повече съвременни игри ти дават на разположение т.нар. "виртуални средства", с които можеш да пазаруваш различни артикули, умения и други нещица за своя герой. Тези средства обаче не падат от небето, като почти винаги трябва да се разпределят с прецизност, добър план и отговорност. Може да се каже, че деца на крехка възраст вече са принудени да разполагат с парите като възрастни, ако искат да постигнат успех във виртуалната си търговия. Няма причина да не вярваме, че придобите умения ще останат с тях и за в бъдеще.

5. Физическа активност

Точка, която е в силна контрадикция с всеобщото мнение, че геймингът води до застоял начин на живот. Да, действително някои игри предполагат да се заседиш с контролера върху дивана, зяпайки в телевизора пред себе си, но напредващите технологии предполагат все по-голямо физическо участие на играещия в цялостния процес. Вече има гейминг компоненти, чрез които можеш дори да спортуваш, като със сигурност тук физическата активност е далеч по-сериозна, отколкото ежечасовото киснене във Facebook или гледането на поредното риалити по телевизията.

   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ