5 изумителни факта за жената, която помни абсолютно всичко от живота си

18.03.2022, 09:00

Дали помни собственото си раждане?

   
 
5 изумителни факта за жената, която помни абсолютно всичко от живота си

Вероятно сте чували за Ребека Шарок. Тя е 27-годишна писателка, която живее в Астралия. Но интересното около нея е специфичното състояние, от което "страда", а именно хипертимезия. То я кара да помни абсолютно всичко, което и се случва в живота.

1. Синдрома е открит през през 2000 година и според Би Би Си от него страдат 60 души в света. Според една от теориите той е свързан с увеличен темпорален лоб на мозъка, който е отговорен за паметта. Такива хора надеждно описват 87% от събитията, които са им се случили. Някои "препрочитат" любима книга на ум, други помнят всички рекламни табели.

2. Единственото нещо, което Ребека не помни е моментът на собственото си раждане и прерязването на пъпната връв. 

3. Шарок може да контролира и сънищата си. Когато сънува кошмар, тя превключва, мислейки за нещо хубаво. В ранна детска възраст тя не е можела да отличава сънищата от реалността.

2002878

4. Ребека е огромен фен на "Хари Потър". Ако прочете случайна фраза от която и да е част на книгата, тя незабавно разпознава героите, главата и може да продължи текста наизуст.

5. Благодарение на тоз синдром, можем да разберем за какво си мислят бебетата. Момиче, имащо същото заболяване ясно си спомня, че когато била на година и половина си помислила: "Защо не стана и не започна да изучавам света около себе си?".

   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ