5 известни символа, за чието истинско значение не подозирате

26.01.2017, 21:00

Виждали сте ги много пъти, но чудили ли сте се откъде произлизат?

   
 
5 известни символа, за чието истинско значение не подозирате

Всеки ден се сблъскваме със стотици знаци и символи. Ежедневно използваме много от тях и знаем какво представляват, но задавали ли сте си въпроса откъде произлизат? Е, дори и да не сте, сега е моментът, в който ще разберете истината. Заповядайте:

1. Амперсандът

1846905

Този символ (&) произлиза от латинския съюз "et", който в превод означава "и". За първи път амперсандът е използван в Древен Рим от Марк Тулий Тирон - роб и секретар на прочутия философ Цицерон. За да може да пише по-бързо, той е изобретил система от около 4000 знаци за съкращения, известни като "Тиронски ноти", а "&" е най-известният от тях.

2. Символът за Bluetooth

1846907

През 10 век от н.е. Дания е била управлявана от викингския крал Харалд I Синезъби, който е известен с това, че обединява датските племена в единно кралство. Името му идва от това, че страшно много е обичал боровинки и в следствие зъбите му постоянно са имали син оттенък. 

Технологята Bluetooth е предназначена за обединяване на няколко устройства в единна мрежа. Нейният символ е комбинация от две скандинавски руни, представляващи инициалите на Харалд - Х и Б (Harald Blåtand, където Blåtand на датски е Bluetooth).

3. Символът на медицината

1846904

Малко хора знаят, че така известният символ на медицината (жезъл с крила и две змии) в началото е бил приет по погрешка. Според една древногръцка легенда богът Хермес е имал магически жезъл, наречен Кадуцей, който е приличал досущ на медицинския символ. Кадуцеят е имал силата да спре всеки спор и да помири враговете, но не е имал нищо общо с медицината. 

Истината е, че преди повече от 100 години американски военни лекари са объркали Кадуцея с Жезъла на Асклепий, който всъщност е древногръцкият бог-лечител. Двата митологични предмета много си приличат и това е причината за грешката, но тя така и не е поправена, а Кадуцеят се използва като символ в медицината и до днес. 

4. Символът за включване/изключване

1846906

Символът за включване/изключване може да се забележи на почти всяко електрическо устройство, но малко хора знаят за корените му. През 40-те години инженерите по света са започнали да използват двуична система за състоянието на различни ключове. 1 означава включен, а 0 - изключен. През следващите десетилетия символът постепенно се оформя, а в него са вплетени единица и нула.

5. Символът на мира

1846908

Символът на мира е измислен през 1958 г., по време на протестите срещу използването на ядрени оръжия. Той представлява комбинация от семафорните сигнали (използват се във флота) за буквите "N" и "D", които са инициали на фразата "Nuclear Disarmment" ("ядрено разоръжаване").

   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ