4 души, които се подлагат на ужасни експерименти в името на всеобщото благо

11.02.2022, 09:00

Браво!

   
 
4 души, които се подлагат на ужасни експерименти в името на всеобщото благо

Някои изследователи стигат твърде далеч, за да докажат хипотезата си и изумяват целия свят. А понякога нещата им се получават и се превръщат в едни от най-големите открития в историята на човечеството.

Бари Маршъл

2003961

До 1982 г. учените и лекарите вярвали, че гастритът и стомашните язви се предизвикват от стрес и лошо хранене. Само Бари Маршъл вярвал, че проблемът е корени в бактерията Helicobacter pylori. За да докаже, че е прав, той започнал да пие разтвор от тази бактериална култура. Седмица по-късно при него се появяват симптоми на гастрит (с които се справя) и сега, благодарение на него, знаем как да лекуваме стомашна язва. Маршъл също така получава и Нобеловата награда.

Роб Рейнхарт

2003966

Рейнхарт създава напитка от бъдещето, която на теория може да замени храната. За да докаже, че е на прав път, той и няколко други момчета започват да консумират само тази напитка в продължение на един месец. Не стига, че не умират, а дори подобряват здравето си и откриват че вместо да ядеш, можеш да отделиш време за нещо друго.

Вернер Форсман

2003965

През 1926 г. хирургът Форсман предполага, че дълъг катетър може да се вмъкне директно в сърцето през вена на ръката. За да изпробва хипотезата си той разряза ръката си и започва да прокарва катетъра през вената. Експериментът е успешен, като Форсман дори прави рентгенова снимка. Благодарение на това сега можем да видим как функционира сърцето и да отстраняваме кръвните съсиреци.

Натаниел Клейтман

2003968

Клейтман изучава съня и ефекта му върху човешкото тяло. Понякога не спи до 190 часа, за да види какви промени ще му настъпят. Той и неговият партньор прекарват 33 дни в пещера без часовници и дневна светлина, за да разберат как би се изменил ритъмът от събуждането до съня без сигнали отвън. Благодарение на Клейтман знаем за съществуването на бавни и бързи фази на сън.

   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ