3 плашещи снимки, на които се случва нещо много странно

17.01.2017, 13:30

Отблъскващи ужаси, които са ни много интересни

   
 
3 плашещи снимки, на които се случва нещо много странно

Ето какво намерихме в интернет. И не само, че намерихме снимките, но и пълната история, която се крие зад тези снимки. Ето как едно нещо може да бъде страшно гадно, но и много интересно.

Рядка колекция бизони – мъртви бизони

1839913

Съдбата на американските бизони е доста трагична. В началото на  XIX век те са около 50 милиона (и който ги е броил, явно не го е мързяло), а през 1880 година са вече едва 1000 екземпляра. Това си е най-големият геноцид причинен от хората на друго живо същество.

Всички са ловували бизони: индианците, които яли бизони и използвали кожите в бита; американците, които яли бизони и използвали кожите в бита; американските войници, които убивали бизони, за да не могат индианците да ги ловуват, за да няма какво да ядат и да не използват кожите им... абе, разбираш на къде бием.

Снимката е направена през 1870 година и говори сама по себе си за мащабите на лова.

Архипелага на мъртвите китове

1839914

Архипелагът Шпицберген, известен и като Свалбард е най-северната част на Норвегия в Северния ледовит океан (зад Северния полярен кръг). Между XVII и XIX век Свалбард е отправна точка за полярен лов. Поради това северните елени, китовете и моржовете в региона почти изчезват. През XX век Норвегия спира това със закон и превръща архипелага в много защитен резерват.

Това обаче става чак след 1905 година, когато почти всички китове в околността са избити.

Главата ще си изгубиш някой ден

1839912

На твоето внимание – генерал-лейтенант Хорацио Гордън Робли. Той прекарва много години на служба в Нова Зеландия и живо е запленен от традиционните татуировки на маорите и тяхната антропология. В сбор от тези интереси Хорацио събира изключителна колекция от 35 мокомокаи (сушени татуирани лица на маори). На тази снимка от 1895 година се вижда колко много генерала се гордее с колекцията си.

Изготвянето на сушени глави е работа трудна и пипкава, а главният проблем идва от това, че за маорите това има сакрален смисъл. Първо трябва главата да се отдели от тялото на мъртвия. После се премахват очите и мозъка – на тяхно място се поставят ленени влакна. После главата се суши на слънце, а за да е пълен купона на края се обработва с масло от черен дроб на акула.

Маорите пазят главите на видните хора от племето в специални сандъци и ги изваждат само за ритуали и важна празнивци... или да ги продадът на генерала.

Оказва се, че фразата, която генерала явно използвал: "Ела ми на гости, ще ти покажа своята колекция от сушени глави", няма нужния ефект и той иска да продаде главите на правителството. Уви, те не ги искали, тъй като били опорочени и той ги подарява на американския музей за естествени науки.

   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ