20 интересни факта за бирата

20.08.2014, 18:20

Защо мравките също пият бира?

   
 
20 интересни факта за бирата

Бирата е най-употребяваната алкохолна напитка в света. Хората просто обичат бира и това е разбираемо, защото тя има уникалната способност да създава щастие. Бирата сближава, бирата отпуска, бирата може да ви успокои, може да ви развесели, тя е най-добрият ви приятел в тежки моменти и винаги ще е там за вас. И ако си мислите, че бирата действа добре само на ментална основа, но не и на физическа, с този материал ще убием този предразсъдък, като ви покажем, че тази древна напитка действа добре и на организма ви, разбира се, употребена в нормални количества. Представяме ви 20 интересни факта за бирата.

1. В Амстердам плащат на алкохолиците с бира. За да чистят улиците, те получават по 10 Евро, цигари и 5 бири като заплата от правителствената организация.

2. Бирата е една от най-старите приготвяни напитки. Датира от ранния неолит, около 9500 г. преди новата ера.

3. Най-силната бира е "Отровата на змията". Докато обикновените бири съдържат около 5% алкохол, то тази побира в себе си стомахоизгарящите 67,5%.

1366533

4. Древните египтяни построили пирамидите, вдъхновени от божествената напитка. Според Патрик МакГавърн, археолог от университета в Пенсилвания, работниците в Гиза изпивали около 4 литра бира на ден.

5. Бирата предпазва от камъни в бъбреците. Проучване доказва, че бутилка бира всеки ден намалява риска от заболяването до 40%.

6. Рекламите на бира в Америка никога не показват как хората употребяват напитката. Законът там гласи, че не може да се показват консумиращи алкохол хора по телевизията.

7. Науката за бирата се нарича зитология (zythology).

8. Най-пиещата бира нация е Чехия. На глава от населението се падат по 40 галона годишно, като с това постижение се отцепват далеч напред от подгласниците си в тази класация.

9. Най-скъпата бира в света е белгийската "Vielle Bon Secours". Една бутилка струва 1000 долара.

1366534

10. Древните вавилонци били толкова отговорни в правенето на бира, че ако някой направел лоша партида, го удавяли в нея.

11. Древните Викинги вярвали, че в техния рай, наречен Валхала, има гигантска коза, чието виме произвежда неограничено количество бира.

12. Днес има около 400 вида бира в света. Белгия е страната с най-много независими бирени бранда.

13. Експериментирането с бирата достига странни измерения. Джон Лъбок, биолог от 18-ти век, изучава поведението на пияни от бира мравки.

1366530

14. Във всеки един миг 0,7% от населението на света е пияно. Това означава, че в този момент 50 млн. души са пияни, а бирата е един от основните причинители на това състояние.

15. Бирата заздравява костите. Тя е богата на силиций, който увеличава калциевите отлагания и минерали в костната тъкан. 

16. Най-големият бирен фест е "Октоберфест", провеждащ се всяка година в Мюнхен, Германия. Продължава 16 дена и се провежда от края на септември до първия уикенд на октомври. Повече от 6 млн. души посещават феста всяка година.

17. Съществува научно доказана фобия от празни бирени чаши. То си е ужасяващо да ти свърши бирата..

1366535

18. Пяната на върха на чашата е много важна част от бирата. Ако липсва, това може да означава, че бирата е разгазирана или е с гаден вкус.

19. Бирата и марихуаната имат много повече общи неща, отколкото сте подозирали. Хмелът, от който се прави бирата, е от едно и също семейство с цъфтящото зелено, щастливо, магическо растение.

20. Най-старата бира в света, която ставала за пиене, е намерена през 2010 г. в корабокруширал през 19-ти век кораб. Бирата била запазена в бутилките, при това била и студена, в резултат на стоенето във водата. Водолази щастливци.

1366531

   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ