15 неща, които не знаете за кръвта

25.02.2015, 11:34

Освен че е червена и тече

   
 
15 неща, които не знаете за кръвта

Кръвта е абсолютно необходима за съществуването ни, но въпреки това сякаш не знаем достатъчно за нея. Приели сме я за циркулираща даденост, пътуваща из лъкатушещите магистрали от вени и капиляри и някак не се стараем да я опознаем. А трябва, защото се оказва, че колкото и да си мислим, че познаваме собствената си човешка кръв, всъщност сме си невежи.

Веднага променяме кръвното ви невежество със следващите 15 любопитности.

1. Много хора смятат, че човешката кръв е синя и става червена, само когато изтича от тялото. Въпреки че често в медицински диаграми и анатомични модели е изобразявана със син цвят, кръвта си е червена. Заради цвета на вените ни изглежда, че е синя, но тук проблемът вече идва от начина, по който светлината си взаимодейства с кожата ни.

2. Някои видове раци обаче кървят в синьо, някои пиявици - в зелено, а един точно определен вид червей кърви във виолетово.

3. Съществува популярна градска легенда, че мечките могат да надушат жени, които са в цикъл. Произходът ѝ датира от 1967 г., когато мечка гризли напада две катерачки. Оттогава учените умуват над въпроса дали е възможно хищникът да е бил привлечен от аромата на човешкия месечен цикъл или не.

4. Някои древни гърци са смятали, че кръвта има лечебни свойства, ако бъде изпита, докато е още топла. Има исторически свидетелства, че в Римската империя след гладиаторските битки зрители, страдащи от епилепсия или друго заболяване, са отивали да пият от кръвта на убитите бойци.

5. Смята се, че Папа Инокентий VIII е първият човек, на когото е "прелята" кръв. Макар и през юли 1492 г., когато папата се разболява, все още да се смята, че за да се лекува, човек трябва да пие кръв. Свидетелствата за "преливането" са различни, но общо взето се обединяват около теорията, че на Инокентий е дадена кръв от 10-годишни момчета. По-късно той умира. Предполагаме, че и момчетата.

6. Преди откритието на циркулацията на кръвта, се е смятало, че тя "изгаря" в сърцето, което е било един от четирите "хумора" (или течности) в човешкото тяло, чийто баланс зависел от здравето на човека.

7. Първият човек, който описва детайлно кръвообращението, е Уилям Харви. Прави го през 1628 г. Той само описва своята теория, но трудът му поставя така необходимите основи.

8. Не може да се каже кога точно е станало първото истинско кръвопреливане, но е ясно, че 15-годишно момче кърви твърде много по време на операция и се налага да му бъде прелята кръв от овца. Момчето оцелява.

9. Смятало се е, че животинската кръв е по-чиста. Животните не пият алкохол, не псуват, затова и именно тяхната кръв най-често е била използвана за лечение.

10. Много учени обаче са се страхували, че ако прелеят на човек кръв на теле например, ще създадат ужасен хибрид между двата вида.

11. Кръвните групи са официално определени през 1901 г., когато австрийският учен Карл Ландстейнер открива, че кръвта на различни хора понякога се съсирва, когато се смеси.

12. Има повече кръвни групи при хората. Международната общност на кръводарителите е идентифицирала над 30 вида.

13. Животинска кръв се е използвала и в театъра. Когато Шекспир започва да играе в пиеси в Лондон, разказва как трупата си е приготвяла торбички с животинска кръв преди сцени с боеве.

14. Когато Шекспир вече режисисира другите актьори, той отново се доверява на истинската кръв и изобщо не пести средства да си набавя нужното количество.

15. И последно за Шекспир - той май е бил обсебен от кръвта. Според проф. Джеймс Шапиро думата "кръв" присъства 673 пъти в 571 диалога в 41 пиеси и поеми на Уилям Шекспир. Добре ли е?

   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ