15 неща, които научаваш за човешката раса, когато работиш в ресторант

03.05.2016, 10:30

Толкова познато

   
 
15 неща, които научаваш за човешката раса, когато работиш в ресторант

Сега може и да сме редактори в сайт, но преди това сме пробвали да работим и други неща. Почти всички са минали през школата на работата в заведение. И там сме научили много за хората и тяхната нечовешка страна. Научените неща са толкова много, че не знаем дали ще успеем да ги изброим достатъчно изчерпателно.

Ще полирате съдове, докато ви окапят пръстите

В едно заведение приборите, които имат нужда от полиране, никога не свършват. А ако случайно свършат, шефът идва и казва, че не са добре полирани и трябва да ги повторите.

Ще се усмихвате толкова много, докато сте мъртви отвътре

Искате или не, ваше задължение е да се усмихвате на клиентите. Но когато сте спали 4 часа, работили сте 10 дни без почивка и не знаете изобщо къде се намирате, го правите само по навик, без никаква емоция.

Децата ще са най-голямото ви наказание

Първо ви искат детско меню, а вие изобщо нямате представа, че има такова. После разпиляват цялата си храна навсякъде и омазват всичко. Спъват ви, бягат наоколо и сякаш всеки момент ще връхлетят върху вас, докато носите 10 чинии и 5 чаши, а когато си тръгнат, ще трябва да почистите цялата мизерия, която са сътворили. 

1697453

Все ще липсва онова, което клиентите искат

Едно нещо да го има в менюто, но да не е налично в момента, всички него ще искат. И когато разберат, че го няма, ще си го изкарат на вас. Не стига, че ще ги разочаровате, ами и може накрая да не ви оставят бакшиш, защото не сте им предоставили това, което са искали.

Готвачите ще ви крещят

Всеки път, когато влезете в кухнята, за да вземете готовата храна, готвачите ви крещят и ви обиждат. А всичко, което вие можете да им кажете, е, че не правите вие поръчките на клиентите, да се свиете, да си вземете чиниите и да отплавате тихо оттам.

Правите заключения и грешите

"Заповядайте, една кола за дамата и голяма бира за господина." Да, ама не. Оказва се, че дамата ще пие бира, а кавалерът не консумира алкохол. Те ще го приемат лично, ще се обидят и бакшишът ви пак е под въпрос.

Клиентът е винаги прав

Дори да сте готови да се закълнете в живота на майка си, че този човек си е поръчал патица, а не агнешко, няма сила на земята, която да го докаже. Откажете се от споровете и просто донесете на човека онова, което той желае този път.

1697451

Все някога ще залеете някой клиент

Независимо колко сте внимателни, някога ще се случи да разлеете нещо върху клиент. Направете всичко възможно да помогнете на потърпевшия и се извинявайте, извинявайте, извинявайте.

Ще пропушите

Знаете ли максимата - пушиш - почиваш, не пушиш - не почиваш. Ако искате да глътнете малко свеж въздух и да не се тълкува като размотаване, ще дръпнете и една цигара.

Ще забравите какво е празник

Работата в заведение е много натоварваща и интензивна, ако заведението е добро, разбира се и има клиенти. Тогава ще работите по всички празници. Ще забравите какво е Коледа, Великден и т.н. Когато хората празнуват, вие ще имате най-много работа.

Ще сте постоянно изцапани

Колкото и да си перете униформата, по нея винаги ще има следи от храни и субстанции с неизяснен произход.

Ще изяждате остатъците

Винаги става така. В един момент ще се озовете над нечия чужда чиния, изяждайки остатъците, просто след цял ден на крак и никакво време за почивка, ще сте освирепели от глад. А и защо да се хвърля тази хубава храна.

Ще се молите да не си поръчват десерт

Ако си поръчват десерт, това означава още работа за вас. Дано тези не обичат сладко, да плащат и да си тръгват.

Хората, от които очаквате бакшиш, няма да ви дават и обратното

Понякога ще се стараете да направите всичко, за да угодите на дадени клиенти, мислейки, че те ще ви възнаградят богато за това. Но не. А други хора, на които не сте обърнали достатъчно внимание, ще ви остават голям бакшиш, с който ще можете да си купувате кафе и цигари цяла седмица.

Хората няма да искат да си тръгват

Ще се сблъсквате с клиенти, които просто не схващат, че скоро заведението ще затваря и няма да искат да си тръгват. Вие ще чистите маси покрай тях, ще метете, ще полирате съдове, но те ще си стоят и ще искат да ви поръчват още бира, да си палят пури и цигари, и да заспиват на масата.

   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ