9 факта за кръводаряването и кръводарителите

01.02.2015, 11:22

Капка по капка живот...

   
 
9 факта за кръводаряването и кръводарителите

Всяка отделена капка кръв допринася за спасяването на нечий живот - на близък или непознат човек. Кръводаряването е една от най-благородните постъпки, които дори не изискват никакви ресурси, а освен това, както ще се убедите, са и полезни за здравето. Запознайте се със следните факти за кръводаряването и станете по-добър човек.

1. Думата "донор" произлиза от латинското "donare", което означава "дарявам". Човекът, който получава кръвта, се нарича реципиент.

2. В организма на възрастен човек се съдържат средно 5,5 литра кръв. При едно кръводаряване се взимат не повече от 350-450 мл.

3. Най-запаленият донор на кръв, известен на медиците, е дарил около 500 литра кръв за 624 пъти.

4. Активни донори по-рядко страдат от сърдечно-съдови заболявания, а организмът им по-лесно понася кръвозагубата при инциденти. Според Световната здравна организация хората, които дават кръв постоянно, живеят средно с пет години по-дълго от средния човек, защото при тях се активират функциите на кръвотворната система.

5. За да се обезпечи достатъчното количество кръв за медицински нужди в страните от Европейския съюз, са необходими между 25 и 27 души.

6. В света ежегодно се извършват повече от 85 милиона кръводарявания. Около 35% от тях са в развиващите се страни и страните с икономики в преход, където живеят почти 75% от населението.

7. Дарители могат да са 10-15% от населението, но в действителност хората, които дават кръв, са десет пъти по-малко.

8. За един реципиент средно е необходима кръвта от трима донори.

9. Всеки трети жител на планетата поне веднъж е дарявал кръв.

   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ