13 начина да поддържате мозъка си в кондиция

22.05.2015, 15:55

Иде жега и ще е все по-трудно да се мисли

   
 
13 начина да поддържате мозъка си в кондиция

Въпреки че обичаме лятото заради оскъдните дрешки на красивите жени, сме се убедили, че колкото по-горещо е навън или респективно на работното ни място или у дома, толкова по-трудно успяваме да разсъждаваме достатъчно качествено. И понеже не е добре непрекъснато да държим главата си в купа с лед, решихме да си/ви предложим 13 други начина, по които мозъкът може да бъде държан в кондиция. Че дори и не само по време на горещини.

1. Четете

Щом четете това в момента, значи вече сте тръгнали в правилната посока. Но четенето на книги действително подобрява мозъчната активност, така че когато имате възможност да вземете някое интересно четиво, изобщо не се колебайте.

2. Бъдете любопитни

Учени са доказали, че любопитството води до учене на нови неща, защото желанието ви да узнаете нещо ви помага да го запомните. Ако по принцип не сте любознателни, опитайте се да си наложите да задавате въпроси - в началото по-общи, а след това и по-конкретни.

3. Пишете на ръка

Хората все по-масово спират да пишат на ръка и се насочват само към клавиатурите. Да, с клавишите нещата са доста по-бързи, но според учените, ако се лишим от писане на ръка, правим мечешка услуга на собствения си мозък. Изследване е показало, че ако учениците, които идват в клас с лаптоп, успяват да запишат повече неща, то онези, които пишат на ръка, успяват да запомнят по-голям обем информация.

4. Смятайте

Да, математиката може и да не е най-лесното нещо на света, но е навсякъде около нас, така че помогнете на мозъка си като му предложите малко математически упражнения. Пък били те и от най-прост вид.

5. Яжте качествена храна

Хората често забравят, че храната, която поемат, влияе на тялото, в това число и на мозъка. Да, за много мъже и жени пиците и шоколадите са по-вкусни от печената риба и салатата, но именно вторите са по-полезни за мозъка.

6. Рисувайте си

Чрез тази активност мозъкът се стимулира от няколко неща: физическата прецизност на ръката, усещането за пространство, креативността и т.н. Дори само гледането на някакъв вид изкуство също действа стимулиращо на нещото в главата ви, така че смело тръгвайте по културни събития.

7. Редете пъзели

Няма значение дали ще е класически пъзел или някакъв друг тип загадка, всяко подобно действие стимулира мозъка. Но не се насочвайте към най-лесните, защото тогава ефектът ще е минимален.

8. Тренирайте

Когато тренирате тялото си, мозъкът също поддържа форма.

9. Пийте кафе

Разбира се, кофеинът стимулира цялото тяло, но недейте да прекалявате, за да не "предобрите" и да се почувствате по-зле.

10. Учете чужди езици

Така ще ангажирате мозъка си да помни нови и важни неща. Ученето на нов език и говоренето му развива "сивото вещество" и му дава мегдан за усъвършенстване.

11. Играйте видео игри

Все повече проучвания по темата доказват, че играенето на видео игри е добре за мозъчната ви дейност. Разбира се, и тук не става дума за прекаляване, а за умерено време "цъкане", след което ще се чувствате заредени.

12. Научете се да свирите на музикален инструмент

Дори само слушането на музика ангажира мозъка да усеща ритъма, мелодията и текстовете. А ако пеете или свирите на някакъв музикален инструмент, целият ви организъм участва в дейността.

13. Спете достатъчно

Добрият сън помага на мозъка да се изчисти от токсините, така че се постарайте да му осигурявате достатъчно време на спокойствие. Той ще ви се отблагодари.

   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ