12 психологически трика, които всеки може да овладее

19.04.2016, 20:00

Стига да има желание

   
 
12 психологически трика, които всеки може да овладее

Когато чуем, че някой е завършил психология, усещаме лек напън в коремната област. Не можем да си го обясним, може би е свързано с това, че психологията е сложна наука, пък много от доста простите хора баш нея изучават. Както и да е. По-важното е, че открихме начини един обикновен човек, завършил нещо съвсем друго, да овладее трикове от психологията, които да са му полезни в живота.

1. Ефектът на Зейгарник

Случвало ли ви се е в главата ви да се забие досадна песен и да не можете да я изкарате оттам? Помислете си за нейния финал. Според Ефекта на Зейгарник, човешкият мозък мисли за неща, които са незавършени, така че ако се сетите за края на въпросната дразнеща песен, ще се отървете от нея.

2. Номерът на броколи

Ако искате децата ви да ядат броколи, попитайте ги дали искат две парчета или пет, вместо да ги питате дали искат изобщо броколи. По този начин вие вече сте решили, че ще им дадете да ядат това, но те чувстват, че сами взимат решението. А всъщност избират само количеството. Този трик може да се приложи във всякакви ситуации.

3. Бащината мъдрост

Ако искате хората да ви приемат сериозно, заявете им, че всичко, което казвате, сте го научили от баща си. Мнозина вярват, че бащините съвети са най-правилните.

4. Конфронтация

Ако смятате, че някой смята да говори нещо лошо за вас на служебна среща например, седнете точно до него. Хората се чувстват особено неудобно, когато трябва да казват кофти неща за човек, който се намира до тях. Никой не иска да е близо до някого, когото критикува. Така че, ако подходите по този начин, ще минете по-леко.

5. Привличане

Когато за първи път се запознавате с някого и се ръкувате с него, гледайте дланта ви да е топла. Топлината създава повече уют от студа. Също така, когато говорите с този нов човек, опитайте се да имитирате движенията и стойката му. Така ще го накарате да ви вярва и да ви чувства някак си близък.

6. Детектор на преследвача

Случвало ли ви се е да ви се струва, че някой ви гледа, но да не сте сигурни? Опитайте се да се прозеете и после погледнете към човека, който ви съмнява. Ако и той се прозее, значи наистина ви е гледал.

7. Всичко е приемливо

Когато задавате въпрос към някого, накарайте го да се съгласи като му кимнете с глава. Това ваше действие ще накара човека срещу вас да си мисли, че онова, което казвате, е истина и той трябва да се съгласи.

8. Говорене с багаж

Ако искате някой ваш приятел да носи нещо вместо вас, да кажем торба с няколко книги, започнете да му говорите продължително, докато му подавате торбата. Повечето хора ще вземат торбата, без изобщо да се замислят. Но други ще се объркат.

9. Любима дума

Когато говорите с някого, изберете си дума, която този човек казва по-често от обикновено, и всеки път, когато каже въпросната дума или някоя подобна, се усмихвайте, кимайте или давайте някаква позитивна реакция. Ще видите, че вашият събеседник ще започне по-често да употребява въпросната дума.

10. Изкопчване на информация

Искате ли някой ваш приятел да ви сподели нещо? Задайте му въпрос и ако ви отговори само частично, продължавайте да го гледате в очите и замълчете за няколко секунди. Обикновено в таката ситуация хората продължават да говорят, може би леко раздразнени, но продължават.

11. Камък, ножица, хартия

Можете да се превърнете в истински шампион на "Камък, ножица, хартия", ако зададете въпрос на някой от участниците, точно преди да започнете играта. Ако попитате нещо и веднага започнете "Камък, ножица, хартия", почти винаги този, който трябва да ви отговори, ще избере "ножица".

12. Търсачът на път

Не ви ли се иска понякога просто да разкарате множеството хора пред себе си? Когато сте в такава ситуация, погледнете посоката, в която имате намерение да тръгнете и вижте как друга, близка до нея, става по-разредена. Когато се намират в пренаселено пространство, хората са склонни да гледат в очите на другите, за да видят накъде смятат да тръгнат и те самите да тръгнат в другата посока.

   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ