11 цитата от първия барман в СССР

18.01.2017, 19:30

Бармънът легенда – Александър Кудрявцев

   
 
11 цитата от първия барман в СССР

Александър Кудрявцев е един от първите и (до колкото се вярва на барман) последният жив представител на барманската професия от времената на СССР. Сега ще ти разкажем, какво казва Алекс за Елизабет Тейлър, КГБ и животът в баровете по онова време.

"През 1965 година отвориха врати първите валутни барове в Москва, който се намираха в хотелите: "Москва"; "Берлин" и "Метрополия", в Ленинград (Санк Петербург) – хотел "Европа". По онова време живях в Ленинград и започнах работа там."

"През първия ми работен ден, идва един швед и ми поръчва: "Водка тини". По онова време в Европа съкращаваха имената на коктейлите. Шведа ме гледа, вижда, че съм смутен, и казва: "Абе, аз преди страшно си падах по сухо мартини, а после минах на водка...". Веднага съобразих, че трябва да му замеся водка с мартини".

"През 1967 година направих длъжностна характеристика за бармани. До тогава всички бармани се наричаха бюфетчици – без изключения. Ние работихме в истински барове, имахме професионални знания и въпреки всичко ни сравняваха с бюфетчиците. За да те наричат барман трябваше тапия и аз я създадох!"

1841204

"Гражданите на СССР се отнесоха към новата дума "барман" изключително отрицателно и за това спряхме да афишираме какво работим. Още повече, че ние създавахме капиталистическите "коктейли"."

"В Европа обичат сухи напитки. Първите бармани – Джери Томас и колегите му – не докосваха сладки напитки. Вкуса се определя от нацията – има нации, които обичат сладки алкохоли. Руснаците си падат и по сладкото и по твърдото."

"Разбира се, КГБ ни дишаше постоянно във врата – бяхме задължени да им сътрудничим. Седи при мен чужденец и трябваше да смигна на агента, че той тръгва да си ходи. Такъв беше животът тогава."

1841205

"През 80-те и 90-те се появи понятието шотаджии. Примерно, идва в бара човек, който никога не е пил коктейли и ние му правим пет шота – аперитив, дижестив, нещо екзотично и нещо каквото ни хрумне на момента. Сега шотовете се правят по определен начин, а тогава така наричахме стандартния коктейл. Та, така възпитавахме хората да пият хубави неща по онова време."

"Обслужвал съм известни космонавти, Фидел и Раул Кастро, Елизабет Тейлър и още много други симпатяги. Тейлър ми подари червилото си, разбира се, това се случи след като го прикри със салфетка и ми го подаде като боклук."

"Винаги съм обожавал водка – винаги я пия чиста. Така съм прекарал живота си. Защо водка? Защото обичам да пия докато хапвам, а тя може да се пие с всяка храна, защото не разваля вкуса!"

1841206

"Сега девойките пият яко! В началото и средата на 90-те обичаха да пия ликьори. Сега – уиски и джин. Да се побъркаш просто!"

"Дори КГБ не успя да съсипе баровете. Най-отвратително беше през 90-те, когато се пръкнаха мутрите. Трябваше да се измислят всякакви хитрости, за да не разбият бара. Кръщавахме коктейли на тяхно име, черпехме ги... грозни години бяха."

   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ